Uyku Getiren Yiyecek, İçecek & Bitkiler | Uyku Getiren Şeyler Nelerdir?

Uyku Getiren Yiyecekler

Kiraz
Rosaceae ailesine ait meyvelerden biri olan kiraz, uyku sürecini ve uyku kalitesini arttıran yüksek seviyede melatonin içeren meyvelerden biridir. Bu durum Avrupa Gıda Dergisi’nde yayınlanan makaleye göre uyku sürecine daha hızlı geçememizi sağlar. Bahsettiğimiz gibi kiraz uyku getiren meyvelerden biridir ve bilim inşaları tarafından her mevsim tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Muz
Bir diğer meyvelerden biri olan muz; içinde bulundurduğu potasyum ve magnezyum gibi minareller sayesinde kas gevşemesini destekler ve uyku kalitesini arttırır.

Yulaf Ezmesi
Yulaf ezmesi gibi kompleks karbonhidratlar, serotonin ve melatonin hormonu üretimi için kullanılan amino asit triptofan açısından zengindir. Bu durum mutlu olmamızı, beynin ve bedenin rahatlamasını sağlar. Aynı zamanda kan şekerini dengede tutarak gece boyunca sürdürülebilir bir enerji sağlar. Bu da daha istikrarlı bir uyku sağlayabilir.

Tahıllar
Kompeks karbonhidrat içeren tahıllar grubu içerindeki karbonhidrat triptafon ile beynin rahatlamasına sebep olur. Aynı zamanda tahıl grubu, kandaki şeker miktarını dengeleyerek uyku sürecinde sürdürülebilir bir enerji kaynağı sağlar. Bu durum da daha kaliteli bir uyku geçirmemizi sağlar.

Yapraklı Sebzeler
Yapraklı sebzeler bazı bileşenler içerir ki, vücutta rahatlamayı ve uyku düzenini desteklemeyi teşvik edebilir. Bu bileşenlerden olan magnezyum içeriğindeki zengin minareller ile kasların gevşemesine yardımcı olur ve uyku düzeninin desteklenmesine neden olur. Ayrıca yapraklı sebzeler, antioksidanlar açısından zengin olduğundan, vücudu serbest radikallerden korur. Bu, genel sağlık üzerinde olumlu bir etki yapabilir ve uyku kalitesini artırır.

Ceviz
Ceviz içeriğinde serotanin ve melatonin üretimine yardımcı olan maddeler sayesinde doğal bir uyku arttırıcı amin asittir. Cevizde bulunan triptofan, serotonin adı verilen bir neurotransmitterin üretimini artırabilir. Serotonin, iyi bir ruh hali ve uykuya geçişle ilişkilidir.

Ananas
Ananas, içeriğindeki triptofan adlı bir amino asit ile serotonin üretimini destekleyebilir. Serotonin, iyi bir ruh hali ve uyku düzeniyle ilişkilidir.

Omega 3 İçeren Balıklar
Bazı balık türleri içerisinde bulunduran magnezyum ve omega 3 yağ asidi gibi bileşenler sayesinde uyku sürecini dengeler ve olumlu etkide bulunur. Dikkat etmemiz gereken durumlardan biri de yediğimiz balık türüdür. Doğru şekilde yetiştirilmeyen ve avlanmayan balıklar kötü etkide de bulunabilir.

Kabak Çekirdeği
Kabak çekirdeğini uyku getirme özelliği olarak bilinen atıştırmalıklardan biri olarak biliyoruz. Bu sebeple sık sık tüketilmesi önerilmektedir.

Uyku Getiren İçecekler

Vişne Suyu
Bilim adamları tarafından uyku sorunu yaşayan kişilere gece yatmadan önce yaklaşık bir saat önce bir bardak vişne suyu içmeleri önerilmektedir. Günde iki kere olmak üzere sabah ve akşam olarak içilmesi önerilmektedir.

Sıcak Süt

Sıcak içecekler rahatlatan ve doğal olarak rahatlamaya sebep olan özelliğe sahiptir. Sıcak sütün uyku üzerindeki psikolojik etkisini kesinlikle test etmek gerekir.  Uyku kalitenizi arttırmak istiyorsanız omega 3 miktarı fazla olan kenevir sütünü deneyebilirsiniz. Kenevir sütü uyku döngüsüne düzenler ve kalitesini arttırır.

Hindistan Cevizi Suyu

Hindistancevizi, triptofan içerir. Aynı zamanda sağlıklı yağlar içerir, bu da tokluk hissi yaratır ve gece boyunca açlık hissini azaltır.

Papatya- Lavanta Çayı

Lavanta ve papatya, uyku sorunu yaşayan ve streslenen bireylere önerilen bitkilerdendir. Geçmişten günümüze gevşetici olarak kullanılmış olup ve beynin ağrılarını giderdiği söylenmektedir. Ayrıca lavanta, içeriğindeki linalool ve linalyl acetate gibi bileşenler nedeniyle sinir sistemini yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Bu da rahatlamayı artırabilir ve uykuya geçişi kolaylaştırabilir.

Limonlu Balsamik Çayı
Balsamik çay, genellikle balsamik bitkisi olarak da bilinen Ocimum basilicum adlı bitkiden elde edilen çay türüdür. Özellikle adaptogen içeren balsamik çayı, stres ve anksiyete seviyelerini azaltmada yardımcı olur. Daha düşük stres seviyeleri, uyku kalitesini olumlu yönde etkiler.

Uyku Getiren Bitkiler

Kasımpatı .
Kasımpatı bitkisi hava temizleyici özelliği sayesinde uyku getiren bitkiler arasında bilinen en önemli bitkilerden biridir.

Flamingo Zambak

Yaprak dökmeyen bitki türlerinden biri olan zambak iyi bir hava temizleyici bitkidir. Flamingo zambak güneş ışığından uzak tutulmalı ve oda sıcaklığında bakılmalıdır. Önemli olan konulardan biri de flamingo zambak havada bulunan toksikleri uzaklaştırır ve cilde temas ettiğinde tahrişe sebep olan kalsiyum oksalat içerir. Bu durumda cilde zarar verebilir.

Lavanta
Alternatif ilaç muadillerinin vazgeçemediği doğal yollardan biri de lavanta bitkisidir. Günün yorgunluğunu almamıza ve iyi bir gece uykusuna girmemize yardımcı olan lavanta özleri ve yağlarını satın alabiliriz.
Altın pothus tercih edilen, hızlı bir şekilde bulunan ve ucuz olan doğal bir lavanta bitkisidir. Bilim adamları, altın pothosun havalandırılmamış bir odada bile benzen ve karbon monoksiti parçacıklarından temizleyebildiğini buldular. Bu saksı bitkilerinin yatak odalarında uyku sürecinde havalandırılmama durumunda gerçek bir çözüm olarak görülür.

Uyku Getiren 8 Öneri

Bitki Çayları

Uyku problemi yaşayan bireylerin “uyku getiren bitkiler nelerdir?” sorusundan sonra en yakın aktardan melisa, papatya, lavanta ve rezene çayı alabilirler. Bu çayların her biri ayrı bir şekilde antideprasan ve rahatlatıcı etkiye sahiptir. Uyku öncesi bir fincan sıcak bitki çayı ile günün yorgunluğundan ve stresinden uzaklaşabilirsiniz..

Temiz Çarşaflar
Odamızı temizliği, havasızlığı ve ferahlığı uyku durumumuzu etkileyen faktörlerdir. İyi bir uyku için bu aşamada yapabileceğimiz şeyler; temiz ve ferah bir oda ve temiz çarşaflardır. Çarşaf ve nevresimleri düzenli olarak yıkamak ve temiz tutmak ideal bir uyku ortamı yaratmak için vazgeçilmez ögelerden biridir.

Meditasyon ve Rahatlatıcı Müzikler

Modern dönemlerde insanların ruh halini değiştiren en hızlı etkenlerden birileri de müzik ve meditasyondur. Depresyon ve kaygı bozukluğuyla başa çıkmaya çalışan çoğu kişilerin yaşadığı sorunlardan bazıları da gün içinde maruz kaldıkları dış etkenler ve kaygılı düşünme kalıplarıdır. Bu durum da tabi ki de uyku düzenimizi bozmaktadır. Tam bu aşamada meditasyon ve doğru müzik tonlarıyla uyku düzenimizi hiç beklemediğimiz kadar onarabiliriz. Bu süreçlerde farklı sosyal platformlardan ücretsiz içeriklerden yararlanabilirsiniz. Uyku sürecinde de paylaşılan meditasyon müzikleriyle de rahat bir uyku geçirebiliriz.

Tütsü ve Kokulu Mumlar

İyi bir uyku geçirmemizi sağlayan bitkilerden üretilen yağlardan satın alarak birkaç damla ile odamızı ferahlatabilir ve iyi bir uyku geçirebiliriz. Özel bazı mumlar sayesinde örneğin Tealight mumu, biz bu mumu soludukça zihnimizde bir durgunluk ve sakinleşme olmaktadır ve bu durumda odanın doğal enerjisini artması ile rahat bir uyku çekebiliriz. Paçuli, leylak, yasemin, dağ esintisi (everest) gibi tütsüler de uyku öncesi yatak odanın enerjisini arındıran diğer türlerdendir.

Akşam Yemeğinde Hafif Yiyecekler

Akşam yatmadan önce, son iki saat içerisinde yeme içme aktivitelerine ara vermek önemlidir. Ancak, şeker içermeyen uyku getiren bitki çayları bu kuralın istisnasını oluşturabilir. Özellikle şekerli, baharatlı atıştırmalıklar ve ağır akşam yemekleri gibi sindirimi zor gıdaların tüketimi, mide rahatsızlığına neden olabilir ve bu da uykuyu kaçırabilir. Bu sebeple, akşam yemeğinde hafif yiyecekleri tercih etmek ve mümkünse geç saatlerde atıştırmaktan kaçınmak önemlidir. Gün boyunca yoğurt ve su tüketimini artırarak, gece boyunca daha rahat uyuyabileceğinizi gözlemleyebilirsiniz.

Sıcak Duş ve Rahat Kıyafetler

Sıcak bir duş sonrası hem suyun arındırıcı özelliği ile hem de kasları gevşetmesi ile zihni tazeler ve rahat bir uyku geçirmemize sebep olur. Ayrıca duştan sonra giyilen temiz kıyafetler ve mümkünse vücutta yük oluşturmayacak ve bol olan kıyafetlerin de giyilmesi rahat uyku için vazgeçilmezlerdendir. Bunları rütin haline getirerek uyku kalitenizin artışına gözlemleyebilirsiniz.

Karanlık Ortam

Karanlık ortamın uyku üzerindeki etkisi, biyolojik saatin düzenlenmesi, melatonin salınımı ve genel olarak uyku kalitesi üzerinde önemli bir rol oynar. İşte karanlık ortamın uyku üzerindeki etkileri

Melatonin Salınımını Artırır: Melatonin, uyku-wake döngüsünü düzenleyen bir hormondur. Karanlık ortam, vücutta melatonin üretimini artırır. Bu da uykuya geçişin kolaylaşmasına yardımcı olabilir.

Biyolojik Saati Düzenler: Göz, vücudun biyolojik saatinde önemli bir rol oynar. Gün boyunca maruz kalınan ışık seviyeleri, biyolojik saati ayarlar. Geceleyin karanlık bir ortamda olmak, vücudun biyolojik saatinin düzenlenmesine katkıda bulunabilir.

Derin Uyku Teşvik Edici: Karanlık ortam, derin uyku aşamasına geçişi teşvik edebilir. Derin uyku, bedenin ve zihnin dinlenmesi için önemlidir.

Gözlerin ve Beynin Dinlenmesini Sağlar: Gözler ve beyin, karanlık bir ortamda daha iyi dinlenir. Parlak ışıkların olmadığı bir ortamda uyumak, gözlerin ve beyin fonksiyonlarının daha rahatlamasına olanak tanır.

Akşam Sporu

Uyku getiren çözümler arasında en hızlı ve en etkili yollardan biri de spordur. Uykudan önce yapılan bir yürüyüş veya koşunun vücudumuzda yaratacağı yorgunluk ile daha iyi bir uyku çekebiliriz. Vücudun yeterince yorulmuş ve dinlenmeye muhtaç durumları özellikle spor salonlarında veya iyi bir koşudan sonra uykuya dalmak için birebir istenilen durumlardır.

Yorum Yap