Doğru Yatak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Doğru Yatak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Günün ortalama 8-10 saatini yatağımızda geçiririz. Uyku bir insanın hayatındaki en önemli ihtiyaçlarından birisidir. Kaliteli bir uyku, uyku süresinin tam verimli olması gibi durumlar da günlük yaşantımızı etkileyen durumlardan bazılarıdır. Uykusuzluk ya da kalitesiz bir uyku süresi beraberinde birçok sorunu getirebilir. Gün içerisinde halsiz hissetme, tüm gün uykulu ve yorgun olma hali kalitesiz uykunun belirtileridir. Kaliteli ve sağlıklı bir uyku için de en önemli kriterlerden birisi doğru yatak seçimidir. Doğru yatak seçimi kişinin vücut yapısı, uyku alışkanlıkları ve ihtiyaçları doğrultusunda tüm kriterler göz önüne alınıp değerlendirilerek yapılmalıdır. Yazımızda sizlere yatak seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden, yatak seçiminde yatağın sertliği, çeşidi ve kalınlığı hakkında bilgilerden ve yatış pozisyonlarına göre doğru yatak modellerinden detaylıca bahsettik.

Yatak Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yatak seçimi yaparken uyku süreniz boyunca nasıl rahat ettiğiniz ve ihtiyaçlarınız çok önemlidir. Kendinize uygun yatağı belirlerken birden fazla kriteri göz önünde bulundurmalısınız. Aksi halde atladığınız bir özellik sizin uyku kalitenizi düşürebilir. Yatak seçiminde yatağın sertliği, çeşidi, kalınlığı ve dayanıklılığı belirleyici unsurlardan bazılarıdır.

Yatak Sertliği

Yapılan araştırmalara ve uzman yorumlarına göre yatakların çok sert veya çok yumuşak olması, omurga ve iskelet sistemini olumsuz etkiliyor. Yumuşak yataklar vücut ve omurganın şeklini aldıkları için uyku sırasında bazı rahatsızlıkları da beraberinde getirebiliyorlar. Örneğini yumuşak yataklarda içine gömülme problemi terleme gibi sorunlara yol açabilir. Uykunuzda terlemek sizi rahatsız ederken uyku kalitenizi düşürüp uykunuzu bölebilir. Sert yataklar ise sırt ve bel bölgelerini desteklemedikleri için sırt ve bel ağrılarına yol açabilir. Tüm bu nedenler yüzünden orta sertlikte kendinize uygun terletmeyen, sırt ve bel bölgelerinizi desteklemeye yardımcı orta sertlikte yataklar tercih edebilirsiniz. Orta sertlikteki yataklar, uyku esnasında vücudunuzun çok fazla yatağa gömülmesini engeller, aynı zamanda kemik yapısını da destekler ve rahat bir uyku sürmenize olanak sağlar. Yatak sertliği, yatağın kalınlığı  yatak tipine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu seçenekler arasından da lateks ve visco türleri arasından sizin için en uygun malzemeyi seçip orta sertlikteki kendinize uygun yatağı tespit edebilirsiniz.

Yatağın Çeşidi

Doğru yatağı bulmada bir diğer kriter de yatak çeşididir. Yatakta kullanılan malzeme kaliteli bir uyku için çok önemlidir. Fillego, lateks ve visco yatakları arasından kendinize uygun olanı seçebilirsiniz. Visco yataklar ve lateks yataklar insanların uyku sağlığı açısından en çok tercih edilen yatak çeşitlerindendir. Eğer sağlıklı ve kaliteli bir uyku istiyorsanız yaylı yataklardan uzak durmalısınız.  

Yatak Kalınlığı

Yatak türüne göre sertlik derecesinin değişebileceğini söylemiştik. Buna göre yatağın kalınlığı da değişebilmektedir. Yatak kalınlığı uyku esnasında belki de en önemli konulardan birisidir. Kilosu fazla olan insanların ince yataklarda yatmaları onların uyku kalitelerini ve konfor seviyelerini büyük ölçüde düşürür. Benzer şekilde kilosuna göre çok kalın bir yatakta uyuyan birisinin uyku kalitesi de büyük ölçüde zedelenecektir. Yatak seçimi yaparken çoğu zaman atlansa da vücut ağırlığı da göz önünde bulunmalıdır. Kilonuza uygun bir yatak kalınlığı tercih ederseniz yatağın size sağlamış olduğu tüm özelliklerden yararlanabilir ve konfor seviyenize hasar vermiş olmazsınız.

Yatak Dayanıklılığı

Kullandığımız diğer eşyalarımız gibi her gün istisnasız kullanıp üzerinde yattığımız yataklarımızın da bir kullanım ömrü vardır. Hasar gören ve kullanım ömrü dolan yataklarımız uyku sağlığımızı olumsuz etkileyecektir. Yatağın kullanım süresini uzatmak istiyorsanız, kaliteli malzemelerden üretilmiş dayanıklı bir yatak tercih etmelisiniz. Dayanıklı malzemelerin birleşimi, yatağınızın kısa sürede deforme olmasını engelleyeceğinden yatağınızı dayanıklı bir hale getirerek deforme olmasını engeller. Yatağınızın dayanıklılığı kullanım ömrünü uzatacağı gibi yatak için yaptığınız yatırımın da iyi bir geri dönüş sunmasını sağlayacaktır. Hem zamanınızı hem de bütçenizi daha verimli kullanmak için sağlığınız ve ihtiyaçlarınızı da göz önünde bulundurarak dayanıklı ve kaliteli malzemelerden üretilmiş yatakları tercih etmenizi öneririz.

Bütçe

Doğru yatak seçimi, sıraladığımız özelliklerin yanında bütçenizle de yakından alakalıdır. Bütçenizin sınırlarını fazla zorlayarak alacağınız bir yatak size her ne kadar konfor sağlasa da bütçenizi aşacağından sizin için pek doğru bir seçim olamayabilir. Bu doğrultuda bütçenizi de göz önünde bulundurarak karara varmanız sizin açınızdan iyi olacaktır. Yukarıda saydığımız özelliklere sahip ve bütçenizi aşmayacak bir yatak bulabilir, uyku kalitenizi düşünürken bütçenizi aşmak zorunda kalmayabilirsiniz.

Çeşidine Göre Yatak Seçimi

Yatak seçiminde en önemli belirleyicilerden birisi olan yatak çeşidinde visco ve lateks yataklardan detaylıca bahsettik.

Visco Yataklar Kimler İçin Uygundur?

Visco yataklar, yapımında kullanılan özel malzeme sayesinde oldukça rahat bir yatak olarak diğerlerinden ayrılmaktadır. Visco katmanı yataklarda genellikle en üstte bulunan tabakadır. Bu sebepten ötürü visco yataklar, yatarken kişinin vücut şeklini alır. Rahat bir uyku sürmek istiyorsanız yattığınız yerin vücut şeklini alması, bel ve sırtı desteklemesi oldukça önemlidir. Bu yüzden düz bir zeminde yatmak yorucu ve konforsuzdur. Visco yatakların bir diğer özelliği de antibakteriyel olmalarıdır. Bu özellik de alerjik bünyeler için büyük önem taşımaktadır. Herhangi bir bakteri, mantar ve küf oluşumu engellenirken yatakta kötü bir koku da oluşmaz. Ayrıca visco yataklarda yay bulunmadığı için yayın sebep olabileceği hasarlar da visco yataklarda bulunmaz. Visco yataklar, orta sertlikte vücut şeklini alabilen konforlu yatak tiplerinden birisidir. Fakat geceleri fazla terleme problemiyle başa çıkmaz zorunda kalıyorsanız sizin için pek uygun olmayacaktır. İçine gömülen ve vücut şeklini alan yapıda olduğu için geceleri terleme probleminizi tetikleyip arttırabilir. Bu da sizin uyku konforunuzu olumsuz yönde etkileyen bir durum olarak karşınıza çıkar. Aynı zamanda daha sert yataklarda yatmak isteyen kişiler için de uygun değildir. Visco yatakları genellikle yumuşak- orta sert yatak seven kişilere önerebiliriz. Visco yataklar, ilave süngerler ile desteklenerek yapılırlar ve bu sayede ortopedik özellikleri de vardır. Gözenekli yapısı sayesinde alerjik kimseler için en uygun yatak çeşitlerinden birisidir. Sinir sistemi, omurga ve eklem rahatsızlıklarını visco yapısı sayesinde en aza indiren yataklardır.

Lateks Yataklar Kimler İçin Uygundur?

Lateks yataklar geceleri terleme problemi yaşayan ve yatağın içine gömülmeyi sevmeyen kişiler için en uygun yataklardır. Fazla yumuşak olmayan yapıları yatağın içine gömülmenizi engellerken bu durum terlemenizi de önler. Lateks yataklar delikli sünger yapısına sahiptirler. Bu sayede sağlıklı bir uyku için hava dolaşım kanalları kullanılır. Bu kanallar hem yatakta koku oluşumunun önlenmesi hem de uyuyan kişinin vücut ısısının rahat bir şekilde dağılabilmesi için önemlidir. Doğal lateks yataklar, dayanıklı ve uzun yıllar kullanabileceği bir yatak arayan kullanıcılar için oldukça uygundur. Yapıları gereği birçok hasara karşı dayanıklı ve kilolu insanlar için de idealdir. Genelde çift taraflı olarak kullanılabilirler ve oluşacak kas sorunlarına karşı koruma sağlarlar. Uykuya dalmakta güçlük çeken insanlar için de uygun olan lateks yataklar uykuya dalma süresini kısaltır, gece uyanmalarını minimum seviyeye indirir ve kesintisiz uykuya ortam sağlar.

Yatış Pozisyonuna Göre Yatak Seçimi

Yatak seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer kriterse uyku esnasında en çok tercih ettiğiniz yatış pozisyonunu belirlemektir. Yan, sırt üstü veya yüz üstü yatış pozisyonlarına uygun yatak seçimi yapmanız uykunuz esnasında bir sürü problemi önler ve uyku sağlığınızı korur. Yatış pozisyonunuza göre yanlış bir yatakta uyuyorsanız uyku kaliteniz düşer, sık sık uyanır yatağınızda yer değiştirme isteği yaşarsınız. Bunlara ek olarak kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarına zemin hazırlar ve ağrılarla mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz.

Sağa ya da Sola Yan Yatış

Sağ ve sol tarafa doğru yan yatıyorsanız, kesinlikle yaysız bir yatak tercih etmelisiniz. Eğer 80-90 kilodan fazlaysanız kesinlikle yaylı bir yatak tercih etmemelisiniz. Yan yatan kişilerin vücut ağırlığı omuzlarına biner ve uyuduğunuz yatak hem sert hem de yaylı ise yataktan sırt, bel ve boyun ağrılarıyla kalkarsınız. Bu durum kalitesiz ve düzensiz uykuya sebep olur. O yüzden genellikle yan yatmayı tercih ediyorsanız yaysız ve orta sert modelde yataklar kullanmalısınız.  

Sırt Üstü Yatış

Geceleri uyurken genellikle sırt üstü yatış pozisyonunu tercih ediyorsanız sizin için her yatak uygun olacaktır. Bu durumda önceliğiniz diğer uyku alışkanlıklarına göre yatak seçimi yapmanız olacaktır. Yatak çeşidi, rahatlığınız, alışkanlıklarınız ve nasıl bir uyku deneyimi yaşamak istediğinizi göz önünde bulundurarak kendinize en uygun yatağı kolaylıkla seçebilirsiniz.

Yüz Üstü Yatış

Yüz üstü yatış pozisyonunu tercih ediyorsanız kesinlikle visco yataklardan uzak durmalısınız. Yapıları gereği içine gömülüp vücut şeklini alan ve diğer yataklara göre daha yumuşak olan visco yataklarda yüz üstü yattığınızda mide ve göğüs basıncınız direkt olarak sırtınıza vuracaktır. Bu sebeple de sabahları sırt ve bel ağrılarıyla uyanmanız kaçınılmaz olacaktır. Türkiye’de en yaygın yatış pozisyonu yüzüstü yatış pozisyonudur ve visco yatak memnuniyetsizliği de buradan gelmektedir. Eğer genellikle yüz üstü yatış pozisyonuyla uyuyorsanız orta sertlikteki lateks modeller sizin için uygun olacaktır.

Yorum Yap