Visco Yatak Nedir? Visco Yatağı Kimler Tercih Etmeli?

Visco Yatak Nedir? Visco Yatağı Kimler Tercih Etmeli?

Visco Yatak Nedir?

Visco yatak, ekonomik ve rahat bir yatak arayışında olan kişilerin genellikle ilk araştırmaya başladıkları modellerden birisidir. Normal sünger malzeme üzerine visco elastiik katman yerleştirilerek oluşturulan yataklardır. Visco yataklar, konforlu ve rahat bir uyku deneyimi için tasarlanmışlardır. Çünkü yatış için doğru pozisyonu bulmanız mümkündür. Visco elastik süngerin yapısı sayesinde özellikle omuz ve kalça gibi vücudun ağırlık merkezlerine yük binmesini engelleyerek, yükün dengeli bir şekilde yayılmasına yardımcı olur. Visco yataklar bu özellikleri sayesinde rahat bir uyku için olanak sağlar. Isıya duyarlı bir malzeme olan visco, algıladığı ısıyla beraber şekil değiştirir. Bu ayırt edici özelliğinden dolayı son zamanlarda yataklarda sıklıkla kullanılır ve vücut şeklini alır. Böylece vücut yatakla bir uyum içerisinde olur ve vücudunuzun en rahat ettiği hali hafızasında tutan visco, kan basıncını dengeleyerek iyi bir uyku deneyimi sağlar.

Visco Nedir?

Visco, dokunduğumuzda ya da yattığımızda vücudumuzun şeklini alan akıllı süngerin ismidir.

Hafızalı ya da akıllı sünger adıyla da bilinen (Memory foam) 1960’lı yıllarda Amerikan Uzay Araştırma Dairesi (NASA) tarafından astronotların seyahatleri sırasında omurgaya binen yükü ve basıncı azaltmak için geliştirilmiş bir teknolojidir. Sonraki yıllarda, kullanımının rahatlığı ve işlevselliği nedeni ile endüstri ortamına da sunulmuştur. Visco, bedenin ağırlığına ve şekline göre kendini ayarlayan, ısıyla beraber şekil değiştirebilen ve üzerindeki baskı kaybolduktan sonra eski formuna geri dönebilen elastik bir malzemedir. Visco dolgu malzemesi, hafızalı sünger olarak da bilinmektedir. Kan dolaşımını rahatlatması, uyku kalitesini yükseltmesi ve rahat bir uyku ortamı sunması ayırt edici özelliklerindendir. Uyku sırasında istenmeyen gereksiz hareketleri de azaltırken dinlenmiş ve güne hazır bir şekilde başlamanıza yardımcı olur. Bel, boyun ve sırt ağrılarının giderilmesinde yardımcı olur.

Visco Yatak Kimler İçin Uygundur?

Yatak tercih ederken göz önünde bulundurmalısınız ki her yatak herkes için uygun değildir. Bu yüzden de kendi istek ve ihtiyaçlarınız, yatış pozisyonunuz ve vücut tipinizi göz önünde bulundurarak yatağınızı seçmelisiniz. Visco yataklar, orta sert ve yumuşak yatak tercih edenler için idealdir. Çeşitli nedenlerden dolayı sırt, bel ve boyun ağrısı problemleriyle baş etmek zorunda kalan kişiler visco yatak tercih etmelidirler. Uyku esnasında çok hareket eden, sürekli yer değiştirip dönen kişiler için de vücut şekillerini almalarından dolayı çok uygun yataklardır. Ayrıca kemik gelişimini tamamlamış yetişkinler, genelde yan veya sırtüstü uyuyanlar, eklem, bel ve sırt rahatsızlıkları olanlar, uykusu çok hafif olup gece boyunca uyanmak zorunda kalanlar da visco yatak tercih etmelidir.

Visco Kimler İçin Uygun Değildir?

Her yatak belli bir kesime hitap edilerek oluşturulmuştur ve her yatak herkese uygun değildir. Visco yataklar da yatış pozisyonu, çeşitli etkenler, kullanıcıların istek ve ihtiyaçlarına göre bazı durumlarda uygun yataklar olamıyorlar. Bunlardan ilki yatış pozisyonudur. Eğer yüzüstü yatmayı tercih ediyorsanız visco yataklar içine gömülebilen yapıları yüzünden sizin için hiç uygun yataklar değillerdir. Çünkü vücudumuz yüz üstü pozisyonda uyurken visco yatak da içine gömülüp vücut şeklini alacağından omurga ve iskelet sistemi alışık olmadığı bir pozisyona girmeye başlayacak. Bu durum da sırt, bel ve boyun ağrılarına neden olabilir ve uzun vadede ağrılarınız kronikleşip çeşitli kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir. Bu yüzden yüz üstü yatış pozisyonunda uyuyan kişilere visco yatakları tavsiye edemeyiz. Visco yatak kullanımını tavsiye etmediğimiz bir diğer durum da geceleri terleme problemi yaşayan kullanıcılardır. Eğer sıklıkla geceleri terliyorsanız ve bu durumdan şikayetçiyseniz visco yataklar sizin için de uygun değillerdir. Çünkü visco elastik katmanın yapısı gereği içine gömülen yatak size terlemeniz için uygun bir ortam sağlayacak ve bu probleminizi tetikleyecektir.

Visco Yatak Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Visco yataklar, özellikle ortopedik konfor sunmaları bakımından fazlasıyla önerilen ürünlerdir. Ancak memnun kalanlar kadar genellikle yatış pozisyonu, istek ve ihtiyaçlarının visco elastik sünger tarafından karşılanmadığı yada uygun olmadığı durumlarda memnun kalmayanların da olduğu araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir.

Visco yatak seçerken dikkat edilmesi gereken 3 temel başlık vardır;

  1. Visco kalınlığı ve yoğunluğu (dansite);
  2. Kilonuz
  3. Yatış pozisyonunuz (yan, yüzüstü veya sırtüstü)

Kilonuza uygun visco kalınlığı ve yoğunluğu seçiyor olmanız çok önemlidir. Aksi taktirde istenmeyen memnuniyetsiz durumlar oluşabilir. Örneğin; 80 kilosunuz ve 2-3-4cm 50-60 dansite visco yoğunluğuna sahip yatak tercih ettiniz. Bu durumda yattığınızda hem yoğunluk hem de kalınlık az olduğu için siz visco katmanız ezerek altındaki sünger kısmına temas ederek uyuyor olacaksınız ve bu da sizde memnuniyetsiz bir uyku ortamı oluşturacaktır. Ayrıca yatış pozisyonunuz yine visco yatak seçiminde çok önemlidir. Çünkü yatağınız vücut şeklinizi alarak tüm basınç noktalarınızı destekler. Eğer yüzüstü uyuyan biriyseniz ve visco yatakta yatıyorsanız bütün göbek ve göğüs basıncınız bel ve sırtınıza vuracaktır ve bu da sizde ağrılarla uyanmaya sebep olur. Bu şekilde yüzüstü yatanlar için daha çok doğal lateks gibi modeller tercih edilmelidir.

Visco Yatak Özellikleri Nedir?

Açık hücreli visco elastik malzemeden yapılmışlardır ve bu nedenle yataklarda hava dolaşımı üst düzeydedir. İnsan sağlığına zararlı sert kimyasallar kullanılmamıştır. Yan ve sırt üstü yatış pozisyonları için idealdir. Boyun ve omuz kaslarının gevşemesine yardımcı olur. Yapıları gereği ısıyla beraber vücut şeklini alan visco yataklar basınç azaldığında eski haline geri dönerler ve formlarında bir bozulma olmaz. Hafızalı süngerler sayesinde en rahat olduğunuz pozisyonu almanızı kolaylaştırır. Doğru kullanım ve bakım ile uzun yıllar kullanabileceğiniz bir yataktır.

Lateks ve Visco Yatak Arasındaki Farklar Nelerdir?

Visco yataklar, daha fazla içine gömülme imkânı sağlayan yapıda olan yataklardır. Normal sünger malzemenin üzerine visco elastik katman yerleştirilerek oluşturulur. Lateks yataklardan en ayırt edici farkları ise içine gömülen ve vücut şeklini kolayca alabilen yapılarıdır. Yatak seçimi yaparken dikkat edilecek yatış pozisyonu, uyku konforu gibi kişiden kişiye değişen özelliklere göre lateks ya da visco yataklar tercih edilebilir. Lateks yatakları visco yataklardan ayıran en önemli özelliklerden birisi ise lateks yataklarda visco yataklara göre yoğun kimyasal maddelerin bulunmamasıdır. Visco yataklar ekonomik ama konforlu bir uyku deneyimi isteyen herkes için uygun yataklardır. Lateks yataklar ise kauçuk ağacının bitki öz sütünden elde edilen malzemeden yapılan ve doğal içeriğe sahip yatak türü olması sebebiyle doğal malzemeli yataklar kategorisine girer. Aynı zamanda lateks yataklar terleme problemi yaşayanlar ve yüz üstü yatanlar için de uygun yataklardır. Kişişel zevkleriniz ve ihtiyaçlarınıza göre de bu farkı göz önünde bulundurarak seçiminizi yapabilirsiniz.

Sonuç olarak, tamamen doğal içeriğe sahip bir yatak isteyenler lateks yatakları tercih etmelidir. Lateks yataklar biraz daha yüksek fiyatlı oldukları için ekonomik ama konforlu yatak isteyenler visco yatakları tercih edebilirler. Bebekler ve gelişim çağındaki çocuklar için çok yumuşak yataklar tavsiye edilmediği için genelde visco terine lateks yataklar tercih edilir. Her iki yatağın da yumuşaklık özelliği olsa da ayırt edici olarak yumuşak yataklarda yatmak isteyen kullanıcılar visco yatak tercih etmelidir.

Yorum Yap