Toplum içinde giderek yaygınlaşan ve son zamanlarda adından çokça bahsettiren hastalıklardan birisi olan uyku apnesi. Uyku sırasında solunumun yavaşlaması ve kesilmesi olarak adlandırılır. Bu hastalık özellikle son yıllarda İnsomnia’dan sonra en çok karşılaşılan hastalıkların başında yer alıyor. Ayrıca uyku apnesi yaşayan insanların birkaç saniye bile olsa, uyku durumunda boğulmalar yaşayabilirler. Bildiğimiz gibi uyku apnesi ölümcül bir hastalık değildir, kandaki oksijen seviyesinin azalması ile beyin solunum aktivitesinin durduğunu bize belirten bir uyarandır. Bu hastalığa sahip kişiler uyku durumunda bölünmeler yasayabilirler ve bu sebeple de uyku kalitesi sorunu yaşayabilirler. Bu durum da zamanla bireylerde yorgunluk ve halsizlik yaratır. Bu bireyler yeterli süre uyuduklarını düşünmelerine rağmen halsiz ve yorgun olarak uyanırlar ve sıklıkla gün boyu kendilerini uykusuz hissederler. Bu tarz durumla karşılaşan insanlarda uyku apnesi olma olasılığı yüksektir.
Uyku Apnesi Neden Olur?
Uyku apnesi’nin gözlemleyebildiğimiz üç türü vardır. Bu sendromlar santral, obstrüktif (tıkayıcı) ve karma tiplerdir. Santral yani merkez tipi uyku apnesi sendromu genellikle uyku durumunda solunum bozukluğuna neden olduğu için uykuda solunum bozukluğu olarak da adlandırılır. Santrak uyku apnesi sürecinde beyinde nefes al komutu veren sinir hücrelerden komut gelmez ve solunum beyin tarafından aniden kesilir.
Uyku apnesi sendromu hem nefes alıp vermenin kesintiye uğramasına neden olur hem de uyku sırasında kesintilere neden olur. Bu sendroma sahip olan kişilerde sıklıkla yüksek sesli horlama, kiloluluk durumu, yüksek tansiyon ve burun veya boğazda bozukluk olma sebepleri bu kişilerin bu sendroma daha hızlı yakalanmasının başlıca sebepleridir. Solunum sisteminde rahatsızlık yaşayan kimselerde uyku apnesi daha sıklıkla görülür. Bu durum düzensiz kalp atışı, gündüz uyku hali ve yüksek tansiyonla da ilişkili olabilir. Ayrıca uyku apnesi genellikle diğer uyku hastalıklarına da yol açabilir. Uyku apnesine başlıca sebep olan bazı durumları sizler için derledik:
Yanlış Yatak ve Yastık Seçimi
Uyku apnesi en başlarda da söylediğimiz gibi daha çok üst solunum yollarında kaynaklanan bir rahatsızlık olduğu için doğru yastık seçimi bizler için çok önemlidir. Günün üçte birini yatakta geçiren bireyler olarak yattığımız yer kadar başımızı koyduğumuz yer de önemlidir. Özellikle doğrudan solunum yollarına bağlı olan herhangi bir hastalığa sahipseniz ilk olarak yastık seçimini gözden geçirmelisiniz. Bu seçimi yaparken de yatış pozisyonunu göz ardı etmemek gerekir. Örneğin genellikle yan yatan ve yan yatmayı seven biriyseniz omuz genişliğinize göre yastık seçimi yapmalısınız. Eğer uyku süresinizin büyük bir kısmında yüzüstü yatmayı tercih eden biriyseniz yumuşak ve çok yüksek olmayan yastıklar sizin için daha uygun olacaktır. Uykuya dalarken sırtüstü olarak yatıyorsanız blok lateks yastık modellerini veya boyun destekli modelleri denemeniz sizler için daha kaliteli bir uykuya sebep olacaktır.
Tabi ki de en çok dikkat etmemiz gereken konulardan biri de doğru yatış pozisyonumuzun yanında yastık yüksekliğimizdir. Genellikle fazla yüksek olan yastıklar çenenizi göğsünüze yaklaştırır ve omurganızın doğal şeklinde bozulmalara neden olur. Tam tersine, daha alçak ve düşük olan yastıklar, hem omurganızın doğal şeklini korumaya yardımcı olur hem de solunum yolları rahatsızlığı yaşamınızı önler.
Yastıksız Yatmak
Daha önce de bahsettiğimiz gibi uyku apnesinin ana sebeplerinden biri de solunum yollarındaki rahatsızlıklar ve bu rahatsızlıkları tetikleyen bir diğer etkenlerden biri de yastık kullanmadan uyumaktır. Yastıksız uyuma durumunda kafa yapımızdan kaynaklı dengesizlikler ve kafamızın tamamen düz bir zeminde olması burun tıkanıklıkları gibi uykumuz kötü etkileyecek durumlara sebep olmaktadır. Özellikle içe göçen ve yumuşak bir yatağa sahipseniz kafanız oraya gömüleceği ve vücudunuza oranla aşağıda kalacağı için hem omurga yapımız bozulabilir hem de kan akışında sorunlar yaşayabiliriz. Bu durum da bizlerin uyku kalitesinde gözle görülebilir bir düşüşe neden olur. Bu yüzden yastık kullanmayan biriyseniz kendinizi bu durumdan çıkartıp bir an önce uygun bir yastık kullanışına geçmelisiniz. Eğer yastık kullanımına hızlı bir geçiş sağlayamıyorsanız bu duruma kademli olarak, yastık yükselterek, alışabilirsiniz. Özetlersek, eğer yüzüstü yatıyorsanız çok yüksek olmayan yumuşak yastıklar, sırtüstü yatıyorsanız boyun destekli yastıklar, yan yatmayı seviyorsanız da omuz genişliğinizi göz önünde bulundurarak en uygun yastığı seçmelisiniz.
Bu şekilde daha rahat bir uyku geçirebilir ve uyku sürecinden kaynaklı oluşacak hastalıklardan korunabilirsiniz.
Yanlış Uyku Ortamı
Bu zamanda kadar uyku apnesi üzerinde etkileri olan bazı etkenlerden bahsetmiştik; yastık ve yatak. Şimdi bir diğer etkenimiz olan uyku ortamından bahsedeceğiz.
Sizlerin de bildiği gibi karanlıkta uyumak, hem hormonların doğru şekilde salgılanmasını hem de vücudun ışık tarafından uyarılmadan daha rahat bir şekilde uyku geçirmesine sebep olur. Eğer karanlıktan korkan biriyseniz bu durum uyku apnesine yakalanmanızı kolaylaştıracaktır. Aydınlık bir ortamda uyumaya çalışmak vücut tarafından akşam olduğunu anlamada zorluk yaratacak ve hala günlük zaman algısında olmasına sebep olacaktır. Böyle bir durumda da vücudumuz dinlenme durumuna geçemeyecektir. Böyle bir durumda uyumak da hem uyku apnesine sebep olacaktır hem de hormonal bazı aktiviteleri bozacaktır.
Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?
Uyku apnesine sahip birçok bireyde sıklıkla görülen bazı tepkiler vardır. Bunların en başta geleni horlamaktır. Bu bireylerin neredeyse tamamı bu durumun farkında bile değiller ve sorduğunuz durumda da aksini iddia etme eğilimdedirler. Bu durum uyku sürecinde sıklıkla hastanın kontrolü dışında gerçekleşir ve nefes alışverişinde hastalar için problem yaratır. Bu durum hastaların baş, boyun ve enselerinde terleme olmasına ve sıklıkla idrara çıkmalarına neden olur. Bunun için doğru yatak ve yastık seçimine dikkat etmelisiniz. Kaliteli uyku, uyku apnesi sendromu ve daha birçok uyku rahatsızlığında en önemli çözüm yollarının başında gelmektedir.
Gece verimli geçmeyen bir uykunun diğer günleri de etkilemesi gayet olasıdır. Günün en ihtiyaç duyulan şeyi kaliteli ve huzurlu geçen bir uykudur. Eğer uykuya dalma sorunu yaşıyorsanız ve uykunuzdan sık sık uyanıyorsanız ya da ertesi gün uyanmakta sorun yaşayıp tüm gün halsiz ve yorgun geziyorsanız gece uyku apnesi sendromuyla mücadele etmiş olabilirsiniz. Genellikle bu şikayetlere sahip olan bireylerde görülen en büyük sebep yanlış yastık ve yorgan seçimidir. Doğru yatak ve yastık seçimiyle kaliteli bir uyku geçirebilir ve yaşam kalitenizi de beraberinde yükseltebilirsiniz. Tüm bu değişiklik ve önerilere rağmen eğer hala uyku apnesiyle mücadele ediyorsanız profesyonel bir destek almanız için kesinlikle bir kulak burun boğaz servisine görünmelisiniz.
Uyku apnesi, genellikle uyku sırasında solunumun durması veya belirgin bir şekilde azalmasıyla karakterizedir. Uyku apnesi belirtileri bireyden bireye değişebilir ve bazı kişiler belirgin belirtiler yaşamazken, diğerleri daha belirgin semptomlar gösterebilir. En belirgin belirtilerden bazıları da uyku periyotlarının bozulması, sık sık uykudan uyanma ve verimsiz bir uyku geçirmek oluyor. Böyle bir uyku durumunun negatif etkilerini günlük hayatınızda da görebilirsiniz örneğin sıcak bir ortamda otururken, direksiyon başındayken veya trafik ışığında beklerken uyuyakalmanız mümkündür. Eğer bu belirtiler özellikle araç kullanırken veya tehlikeli ve konsantrasyon gerektiren görevlerde ortaya çıkıyorsa, bu durum büyük bir riskle karşılaşmanıza neden olabilir.
Uyku Apnesi Hastaları Nasıl Yastık Kullanmalıdır?
Uyku apnesi ile mücadele eden bireylerin çoğunun dikkat etmesi gereken şeylerin başında doğru yastık gelmektedir. Bu hastalıkta doğru yastık seçimi en önemli faktörlerden biridir. Bireylerin bazıları kendilerini daha rahat hissettikleri için veya daha rahat bir uyku için yastık kullanmadan uyumayı tercih ederler. Bu yol kesinlikle hatalıdır. Hastalığın etkilerinin azaltılmasında ve tedavisinde doğru yastığı kullanmak son derece önemlidir. Bu sebeple, tamamen kendinize uygun ve rahat gelen yastığı seçmelisiniz. Son araştırmalara göre, kişinin hem sağlığı hem de rahat bir uyku geçirebilmesi için ne çok yüksek ne de çok alçak, tam orta seviyede bir yastık kullanmasını göstermektedir. Ayrıca yastık çok sert veya çok yumuşak da olmamalıdır. Hem kafanı çok göçmemeli hem de çok baskıya maruz kalmamalıdır. Eğer yumuşak ve kafanızın çok gömüldüğü bir yastık kullanıyorsanız, uyku apnesine sebep olan durum yastık seçiminiz olabilir. Yatış pozisyonları da uyku apnesinin ortaya çıkmasında yerini almaktadır.
Uyku apneniz varsa ve daha iyi bir uyku deneyimi istiyorsanız öncelikle kendinizi en rahat hissettiğiniz uyku pozisyonunu belirlemelisiniz. Eğer genellikle sırt üstü uyuyorsanız yüksek yastıklardan kaçınmalısınız. Yatarken blok lateks yastıklar veya boyun desteği sunan modeller kullanmak boynunuzu destekleyecek ve çenenizin doğru açıda durmasına yardımcı olacaktır. Böylece uyku apnesine katkıda bulunan burun tıkanıklığını ve geniz akıntısını önlemiş olursunuz. Yüzüstü uyumayı tercih ediyorsanız alçak ve yumuşak bir yastık kullanabilirsiniz. Bu, yattığınızda başınızın yukarı kalkmasını engelleyerek omurga ve kemik sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir. Yan tarafınızda uyumayı tercih ediyorsanız omuz genişliğinde aralıklı bir yastık seçin. Ayrıca uyku apnesi ile mücadelede etkili olabilecek boyun destekli lateks yastıkların tercih edilmesi de önemlidir. Orta sertlikte ve çok yüksek olmayan yastıklar nefes alma sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Uyku apnesi tedavisinde yastık seçiminin önemli olduğunu unutmamak önemlidir. Bu yastıklar uyku sırasında rahat bir pozisyon sağlayarak nefes alma sorunlarının azaltılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca uyku alışkanlıklarınızı iyileştirmek için düzenli olarak uzmanlardan yardım almanızda fayda var.
Uyku Apnesi Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?
Uyku apnesinin tetiklenmesine sebep olan etkenlerden biri de yatış pozisyonudur. Son elde edilen bulgulara göre sağa veya sola dönerek uyumak horlamayı minimuma indiriyor. Kafamızı yana çevirdiğimizde akciğerlere daha fazla oksijen göndeririz ve aynı zamanda daha rahat nefes alabiliriz. Akciğerlere daha fazla oksijen göndermeniz durumunda da anlık boğulmalar, soluk alıp vermede kesintiler ve daha birçok uyku apnesine sebep olacak uyku rahatsızlığını çözmektedir. Eğer yan yatmakta herhangi bir zorluk yaşamıyor ve rahat bir şekilde uykuya dalabiliyorsanız en rahat ettiğiniz uyku pozisyonunu bulabiliyorsunuz demektir. En rahat ettiğiniz ve kolayca uykuya dalabildiğinizi düşündüğünüz uyku pozisyonunu bulup buna uygun yastık ve yatak seçimi yaptıktan sonra şikayetlerinizin azaldığını gözlemleyeceksiniz
Wellmatt’ta Hangi Yatak ve Yastıklar Seçilmeli?
Wellmatt’ta aklınıza gelebilecek her çeşitte yastık ve yatak bulunur. Bunlar arasından istek ve ihtiyaçlarınıza uygun en kaliteli yastık ve yatakları seçebilir, uyku apnesiyle mücadelenizde kendinizi en rahat hissedeceğiniz sağlıklı uyku ortamını yaratabilirsiniz. Lateks ve visco yastık ve yataklar uyku apnesine en uygun olan çeşitlerdir. Fakat terleme probleminiz varsa lateks yatakları tercih etmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Wellmatt’ta her şikayetinize uygun yatak ve yastık önerisi alabilirsiniz. Uyku apnesi sendromuyla mücadele ediyorsanız bu yazımızdaki önerileri okuyabilir, yatış pozisyonu ve isteklerinize göre kendinize en uygun yatak ve yastığı seçebilirsiniz. Wellmatt yatak ve yastık seçenekleri arasından en uygun olanını, yatış pozisyonunuz ve uyku apnesi şikayetlerinize göre seçip deneyebilir, 120 gün deneme süresi içinde memnun kalmazsanız iade edebilirsiniz. Katlanır yatak, çocuk yatak ve diğer uyku ürünlerinde iade süresi 30 günken kalan tüm yataklarda 120 gündür. Wellmatt yatakları 60 gün boyunca denedikten sonra memnun kalmazsanız 61. günde iade başlatabilirsiniz. Ayrıca 0850 532 66 07 numaralı müşteri hizmetleri servisimizden destek alarak yatak ve yastık seçiminizi gerçekleştirebilirsiniz.