Size Uygun Yatağı Seçerken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?

Size Uygun Yatağı Seçerken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?

Uyku insanlar için bir ihtiyaçtır. Fiziksel ve zihinsel sağlımızı koruyabilmemiz için gereklidir. Bu ihtiyacın da diğer ihtiyaçlarımız gibi iyi bir şekilde karşılanması gerekir. Günümüzün üçte birini uykuya ayırırız. Uykuya ayırdığımız zaman asla boşa geçmiş bir zaman değildir. Yaşam kalitemizin düşmemesi adına bu zaman diliminde iyi dinlenebilmeliyiz. Nasıl ki uykunun haricinde kalan zamanımızı verimli geçirmek için çabalıyorsak uyku sürecinde geçen vaktimizi de verimli kullanmalıyız.  Bu noktada kullandığımız yatak oldukça önemlidir. Çünkü yatağınız dinlenebilmeniz ve enerjinizi toplayabilmeniz için kritiktir. Kilo, boy gibi fiziksel özelliklerimizle örtüşen, uyuyuş biçiminize uygun bir yatak uykudan aldığınız verimi en üst seviyeye çıkarır. Bu noktada doğru yatak seçimi yapabilmek oldukça önem arz eder. Bunun için de belli etkenleri göz önünde bulundurmak gerekir.

Yatağın Konforu Nasıl Olmalı?

Yatağın konfor düzeyi, uyku deneyiminizi belirleyen en önemli etkenlerden biridir. Her insanın konfor tercihi farklılık gösterebilir, bundan ötürü kendiniz için en uygun olan konfor düzeyini belirlemeniz gerekmektedir. Kişisel tercihinize göz önünde bulundurarak yumuşak, orta, orta-sert veya sert bir yatak tercih edebilirsiniz. 

Yumuşak bir yatak uygulanan baskıya tepki verip içe doğru çökme eğilimi gösterir. Vücudunuzu sarar ve bu sayede daha doğru bir pozisyonda uyumanıza imkan verir. Sert bir yatak ise gece boyunca size daha fazla destek sağlar. Sırt üstü yatmayı seven biriyseniz sert bir yatak kullanmanız tavsiye edilir. Ayrıca sert yatak omurganın doğru pozisyonda olmasını sağlayacağı için kamburluk tarzı rahatsızlıkları görülme olasılığını azaltmaya yarar. Orta sertlikteki yataklar dünyada çoğu insan tarafından tercih edilen yatak türüdür ve çoğu kişi için uygun olan dengeyi sağlamaya yardımcı olur. Yatağın sertlik seviyesini belirlerken göz önünde bulundurmanız gereken asıl husus sizin uyku pozisyonlarınızdır. Yan yatan birinin sert bir yatak kullanması tavsiye edilmez ya da genellikle sırt üstü yatan birinin içe çökme hissiyatı yaratan yumuşak bir yatakta yatması konforlu olmayabilir. 

Yeni alacağınız bir yatağı bir süre denemek veya satın almadan önce üzerinde bir süre uzanıp size uygun olup olmadığını anlamaya çalışmak, o yatağın konfor düzeyi hakkında doğru bir değerlendirmeye ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Yatağın Boyutu Nasıl Olmalı?

Yatak boyutu uyku deneyiminizi ve rahatlığınızı etkileyen başat etkenlerden biridir. Kendinize uygun bir yatak seçerken o yatağın size gerekli hareket özgürlüğünü tanıyıp tanımadığını göz önünde bulundurmalısınız. Daha geniş bir yatak size rahatça hareket edebilme imkanı verir. Özellikle gece boyunca sürekli hareket eden ve pozisyon değiştiren biriyseniz hareket özgürlüğü tanıyan daha büyük yataklar sizin için idealdir.

Eğer yatağınızı paylaştığınız bir partneriniz varsa yatak seçiminde bunu da dikkate almalısınız. İki kişinin rahatça sığabileceği, onlar için yeterli alanın olduğu çift kişilik geniş bir yatak tercih edilmelidir. Yeterli alan olmadığı takdirde, hareket özgürlüğü kısıtlanabilir. Bu da geceleri rahatsızlık hissinin oluşmasına ve yatağı paylaşan kişilerden birinin veya her ikisinin uykusunun bölünmesine yol açabilir. Ayrıca evlilik gibi yakın gelecek için planlarınız varsa bu durumu da dikkate almalısınız.

Yatakta yayılmayı seven biriyseniz geniş bir yatak kullanmanız tavsiye edilir. Çünkü dar bir yatakta genellikle uyumayı tercih ettiğiniz pozisyonda uyumakta zorlanacaksınız. Bu da sizin sıkışmış gibi hissetmenize neden olacaktır. Bundan dolayı daha büyük bir yatak tercih etmeniz doğal uyku pozisyonunuzu korumanıza yardımcı olur.

Kısacası, seçtiğiniz yatağın boyutu, uyku konforunuzu, hareket özgürlüğünüzü sınırlandırmamalıdır. Ayrıca, yatağı biriyle paylaşma durumunuzu ve genellikle tercih ettiğiniz uyku pozisyonunuzu da göz önünde bulundurarak seçiminizi yapmalısınız. Yatak seçerken, vücudunuzun rahatça sığabileceği, özgürce hareket edebileceğiniz ve uyku deneyiminizi daha iyi bir noktaya taşıyacak boyutta olan bir yatak seçmeniz gerekir. Yatağın boyutu kişisel tercihlerinize ve ihtiyaçlarınıza göre şekillenir. Bu yüzden sizin için uygun boyutta olan bir yatağı seçmelisiniz.

Hangi Yatak Tipi Seçilmeli?

Birbirinden farklı insanların ihtiyaçlarını karşılayabilmek, onlara daha iyi bir uyku deneyimi sunabilmek adına zaman içinde çeşitli yatak tipleri ortaya çıkmıştır. Alacağınız yatağı seçerken, farklı türde olan bu yatak türlerinin özelliklerinin ve sağladığı avantajların bilincinde olmalısınız. Ancak bu sayede kendinize uygun bir yatak seçebilirsiniz.

  1. Yaylı Yataklar

Yaylı yataklar, içerisinde yay sistemlerini barındıran ve çoğunlukla orta sertlikte olan yataklardır. İçerisindeki yaylar sayesinde, yatak vücudunuzu destekler ve uykunuz esnasında uyumunuzu korumanıza yardımcı olur. Yaylı yataklar, hava dolaşımını iyileştirmede ortalama bir performans koyar ve uyku sırasında serinlik hissi sağlayabilir. Yaylı yataklar malzemesinin kalitesine göre uzun ömürlü ve dayanıklı olabilir ancak içerisindeki yayların deforme olması sonucu yatağın dengesinin bozulması sık rastlanılan bir sorundur. Ayrıca yumuşak sertlikte bir yatak arayışı içindeyseniz sizin için pek uygun olduğu söylenemez. Buna ek olarak gece yattığınızda yaylardan rahatsız edici sesler gelebilir.

  1. Hafızalı Köpük Yataklar 

Hafızalı köpük yataklar, vücut sıcaklığı ve basınçla şekillenen özel bir köpük malzemesinden yapılır. Bu yatak tipi, vücudunuzun şeklini alarak basınç noktalarını hafifletir ve vücudunuz için uyumlu bir uyku yüzeyi sunar. Hafızalı köpük, hareket transferini önemli ölçüde azaltır ve gece uyku sırasında partnerinizin hareketinden etkilenme olasılığınızı azaltır. Ayrıca, hafızalı köpük yataklar genellikle alerjenlere ve toz akarlarına karşı dirençlidir. Astım veya alerjisi olan kişiler için uygun bir yatak türüdür. Vücudunuzu sarıp basınç noktalarındaki yükü azalttığı için bel, sırt ve omurga bölgesindeki ağrıların azalmasına yardımcı olur.

  1. Lateks Yataklar

Lateks yataklar, doğal veya sentetik lateks malzemeden yapılan yataklardır. Lateks malzeme, vücuda iyi bir destek sağlar ve vücut ağırlığının tüm yatağa dengeli dağılmasına yardımcı olur. Bu sayede yaşanabilecek bel, sırt, omurga ve boyun ağrılarını önlemeye yardımcı olur. Lateks yataklar genellikle yumuşak ve konforlu bir yüzeye sahiptir. Buna ek olarak, lateks doğal bir anti-bakteriyel ve anti-alerjiktir. Yani, yatakta toz, kir, alerjen, toz akarı gibi istenmeyen unsurların barınmamasını sağlar. Sahip olduğu hava geçirgenliği vücut ısısının yatakta hapsolmasını engeller. Böylelikle size ideal uyku için gerekli olan serin ortamı sunar. Bu özelliklerine karşılık, lateks yataklar diğer yatak türlerine göre daha maliyetlidir.

  1. Hava Yatakları 

Hava yatakları, içlerinde hava odacıkları bulunan ve hava basıncını istediğiniz şekilde ayarlayabilmenizi sağlayan yataklardır. Bu yatak türü, sertlik düzeyini kişisel tercihinize göre belirlemenize izin verir ve gereksinimlerinize göre ayarlanabilir bir konfor sunar. Hava yatakları, yatakta farklı sertlik seviyelerini denemek isteyenler veya yatağın sertlik ayarını arzuladığı zaman değiştirmek isteyen bireyler için ideal bir tercihtir.

  1. Hibrit Yataklar 

Hibrit yataklar, farklı malzemelerin bir araya getirilmesi sonucu ortaya çıkmış yataklardır. Örneğin, içinde yaylar, hafızalı köpük veya lateks bulunan yataklar hibrit yataklar olarak sınıflandırılır. Hibrit yataklar, farklı yatak tiplerinde kullanılan malzemelerin avantajlarını bir araya getirerek onların sahip olduğu avantajları tek bir yatakta toplamayı hedefler. 

Malzeme Kalitesi Ne Kadar Önemli?

Yataklarda kullanılan malzemenin kalitesi o yatağın size vereceği konforu derinden etkiler. Hangi tipte yatak alırsanız alın önemli olan yüksek kalitedeki malzemelerle üretilmiş bir yatak seçmektir. Kendinize uygun yatak tipini doğru seçseniz bile aldığınız yatak düşük kalitedeki malzemelerden imal edilmişse sizi tatmin etmeyecektir.

Yorum Yap