Blog
Sırt Üstü Yatmanın Sağlık üzerindeki Olumlu Etkisi
FİLLEGOBLOG28 Mayıs 2024 14:38

Sırt Üstü Yatmanın Sağlık üzerindeki Olumlu Etkisi

Genellikle çok az insanın tercih ettiği uyuma şekli olan sırt üstü uyku pozisyonu birçok açıdan diğer uyuma şekillerine göre çok daha sağlıklı ve kaliteli bir uyku süreci sunar. Özellikle vücudun belirli bölgelerinin desteklenmesine olan katkısıyla örneğin boyun, omurga ve pelvid bölgeleri, bu sağlıklı yatış şekli baskı noktalarını en aza indirerek daha rahat bir uyku geçirmemizi sağlar.  Tabii ki de bu pozisyondan fayda görmek için sadece sırt üstü yatmak yeterli değildir. Aynı zamada uyuduğumuz yatak da önemlidir.

Sırt Üstü Uyku Pozisyonu Hakkında Bilmemiz Gerekenler?

Bahsettiğimiz gibi, bireylerin çok az bir kısmının tercih ettiği uyku pozisyonlarından sırt üstü uyku pozisyonu önemli bir kesim tarafından öne çıkmaktadır. Rahat bir uyku ve mutlu diğer günler için son derece yararlı olan bu uyku pozisyonu, uyku sırasında vücuda uygulanan basıncı azaltarak bireyin daha rahat bir uyku geçirmesini ve daha zinde hisssetmesini sağlar. Genellikle yan yatan ve yüz üstü yatan insasnlar uyku dönerken veya uyurken ilave destek almaktadırlar. Sırt üstü yatan bireylerin ilave destek alma ihtiyacı da ortada kalkıyor. Çünkü bireylersırt üstü yatar vücut ağırlıklarını dengeli bir şekilde yatağa dağıttıkları için vücut kendi doğal dengesinde kendini desteklemektedir. Ancak bunun içi yatağın birey üzerinde bu desteğe yardımcı olması durumunu göz ardı etmemeliyiz. Bu yatış pozisyonunu tercih eden insanlar için yatak tercihleri genellikle orta sertlik sert arası yüzey ve edngeli bir şekilde basınç uygulamadan destek veren yataklar seçilmelidir.

Daha sağlıklı ve kaliteli bi uyku pozisyonu olan sırt üstü uyku pozisyonu kendi içinde de farklı pozisyonlara ayrılmaktasdır.

  • Asker: Düz bir şekilde sırt üstü uyandığımızda kollarımız da yanlara düz şekilde bırakarak uyuduğumuz duruşun ismi asker pozisyonudur.Bu tür uyku pozisyonu çok yaygın görünen uyku poziyonudur.
  • Denizyıldızı: Sırt üstü uzandıktan sonra bacakların dizden bükülmesi ve her iki kolun dirseklerden bükülmesi ile oluşan eğimli bir uyku pozisyonudur.
  • Savasana: Yatağa düz bir şekilde uzandıktan sonra her iki kol ve bacağın düz şekilde uzatılması ile sağlanır.

Bu bahsetmiş olduğumuz pozisyonlarının hepsi sırt üstü uyuma pozisyonu bakımından yararları ya da zararları bulunmamaktadır. Bu pozisyonlar tamamen içgüdüsel olarak davranırlar ve birey en çok nasıl rahat ediyorsa Burada asıl önemli olan nokta sır üstü yatarak omurga ve pelvis bölgesine doğru basıncı ileterek destek sağlamaktır. Ancak bahsettiğimiz gibi ölye br rahtlık için uyumuş olduğunuz yatak da son derecce önemlidir. Yatak vel,sırt ve boyun olmak üzere tüm vücut ağırığını dengelemelidir.

Sırt Üstü Uyumanın Faydaları Nelerdir?

  • Omurga Desteği: Sırt üstü uyuyarak, omuganın doğal yapısını esteklyebiliriz. Bu poizsyon omurga üzerindeki strresi ve basıncı aaltabilirve sırt ağrısını azaltır.
  • Omuz ve Boyun Rahatlığı: Sırt üstü uymak omuz, boyun ve bel rahatlığı çok önemlidir.
  • Cilt Sağlığı:Sırt üstü uyuyarak, cildimizin çok daha rahat nefes alır ve ciltteki tahriş ve kızarıklığı azaltır.
  • Güneş ışıklarını daha erken göreceğinden daha rahat uyanmanızı sağlar
  • Gerginlik sebebi ile oluşabilecek bas ağrılarını azaltır
  • Doğru yatak seçimi ile beraber bahsı geçen ortopedik ağrılarınızı da hafifletmiş olursunuz.

Sırt Üstü Uyumak Zararlı mı?

Sırt üstü uyumak yukarıda da bahsettiğimiz gibi birçok açıdan fayıdır ve iyi bir uyku konforu sunar ancak buna karşılık iyi bir yatak tercihi yapılmazsa birçok genel sağlık sağlık sorunları ile uğraşılabilir.  Bu uyku pozisyonu en başta omurganın doğal hizasını bulması için yar sağlamaktadır. Tabi bunun dışında da bir çok faydası blunmaktadır. uyku esnasında rahat ve terletmeyen yatakla beraber cildimizin kırışmasını ve yaşlanmasının önüne geçebiliriz.

Bu kadar fayda rağmen birçok insan sırt üstü uyumayı tercih etmemektedir. Çünkü sırt üstü uyumak genellikle horlama gibi hoş olmayan durumlarla karşılaşmamıza sebep olabilir.Bunun sebebi de solunum ve dil kasları sırt üstü uyuma esnasında gevşerler ve boğaz içindeki hava dolaşım geçişini engelleyerek nefs alışverişini daha sert bir hale getirir.  Aynı şekilde uyku apnesi rahatsızlığı olan kişilerin de sırt üstü uyumaktan kaçınmaları erekmektedir. Dediğimiz durumlar uyku apnes gibi rahatsızlıkları daha iddi problemlere çevirebilir.

Ayrıca sırt üstü uyumanın midede de negatif etkilerini görebilirz. Mide sıvısındaki enzimler gün içinde uyku ve beslenme durumuna göre değişiklik göstermektedir. Sırt üstü uyumak mide yanması gibi çeitli hastalıkları da tetikleyebilir. Özellle mide bulanması ve mide yanması durumlarında sırt üstü uyumamak gerekir. Mide bulantısı gibi durumlarda birey yan çevrilerek uyutulmalıdır bu sayede hem soluk alışı rahatlar hem de boğulma riskiyle kaarşı karşıya kalmaz. Ayrıca sırt üstü uyumak boyun kaslarının sertleşmesine ve gerginleşmesine de neden olabilir.

Sırt Üstü Uyuyanlar İçin Yatak Tavsiyeleri

Sırt üstü yuyan bireyleri için onlaraönerilen yataklar, bireylerin uyk sırasında daha rahat ve daha konforlu uyumalarını sağlamaktadır. Bu yataklar ise bireyin doğal vücut yapısını oruyan ve ayı zamanda bireyin uyku esnasında daha rahat uyuması için içe çökmeyen yataklardan oluşur. Yatak modellerinin dışında önemli olan bir diğer etmen de kilo kavramıdır.