Blog
Sert Yatak Kimler İçin Uygun? Kimler Sert Yatak Tercih Etmeli?
FİLLEGOBLOG28 Mayıs 2024 14:35

Sert Yatak Kimler İçin Uygun? Kimler Sert Yatak Tercih Etmeli?

Yatak seçerken dikkat etmemiz gereken şeylerden bazıları da kilo ve yatağın malzeme özellikleridir. Tabii ki de her zaman bu seçimlere göre yaptığımız yatak seçimleri doğru karar olmaz. Yaygın olarak, sert yatakların ortopedik olarak en iyi özellik gösterdiğine dair kanılar var. Bu sebeple “kimler sert yatak seçmeli” konusunu aydınlatmada fayda var. 

Sert Yatak Nedir?

Yataklar için kullanılan sertlik kavramı genellikle kullanılan malzemeye göre tercih edilir. Bu algıya göre rahat bir uyku için sert yatak seçen bireyler yanlış yatak seçimi yüzünde uyku konforundan ve sağlık üzerinden ciddi sorunlar yaşayabilirler. Bu sertlik kavramı genellikle yatak üzerinde uyuyan bireylerin kendilerini uyku rahatlığına göre geliştirilmiştir. Uzman tarafından bireylere kolaylık sağlamak açısından bu sertlik kavramı bir ve 10 sayıları arasında numaralandırılmıştır. Bu sıralamaya göre bir en yumuşak yatakları ve on en sert yatakları belirtmektedir. Genellikle çoğu insan yumuşaklık ve sertlik oranına göre genellikle üç numarayı tercih ettikleri için piyasada genellikle üç numara yataklar bulunmaktadır. Yumuşak yataklarda uyuyan insanların çoğu sert yatakta uyumanın zararı var mıdır diye sorular sormaktadır. Biraz da bu konuya değinelim.

 Bir ile on sayıları üzerinden genellikle yedi numara ve üzerindeki dereceler sert yatak olarak değerlendirilmektedir. Sert yataklar yay kavramına göre değil de daha fazla kalınlığa göre sert olarak adlandırılırlar. Basınç kavramı üzerinden, kişinin fiziksel özellikleri ve fiziksel ihtiyaçları göz önünde bulundurularak vücuda uygulanan basıncın büyüklüğüne göre yatak sertliği belirlenmektedir. Bu şekilde bir yatak sert mi yumuşak diye sınıflandırma yapılmaktadır.

Sert Yatak Kimler İçin Uygundur?

Bireyler sert yatak seçimi yaparken kilo, boy ve fiziksel özelliklerini göz önünde bulundurmalılardır. Bu sebeple yatak seçimi yaparken hangi yatağı seçersek seçelim bizim için en önemli etkenler uyku pozisyonu ve kilo durumu olmalıdır.  Uyku pozisyonlarından kısaca bahsedecek olursak; farklı şekillerde olsa da genellikle: yüz üstü, sırt üstü ve yan olarak üç gruba ayrılmaktadır. Her bir uyku pozisyonu için farklı yatak sertlikleri gerekmektedir. Örneğin kilolu ve sırt üstü yatan bireyler yatak seçimi yaparken genellikle kilolarına göre seçim yapmalıdırlar. Çünkü bu bireylerde sırt üstü yatma nedeniyle fazla sert yatak kilolarının doğru şekilde dağılmasının önüne geçer. Bu sonuç ile yatak vücuda fazla baskı uygulayarak sır ve bel ağrısına neden olur. Bir diğer örnek ise yüzüstü yatanlar için, bu bireylerde de kilolarına oranla yanlış sertlikte yatak seçimi istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu bireyler yüz üstü şekilde uyuduklarında karın bölgesinde oluşacak olan kilo birikimden kayaklı, yatak tarafından fazla basınca maruz kalabilirler. Bu durumda karın bölgesinde ağrıya sebep olur. Bir diğer ve son örneğimiz ise yan yatanlar için. Yan yatan bireylerde de aynı durum geçerli. Kilo ile orantılı olmayan durumlarda omuz ve kalça bölgelerinde basınçtan kaynaklı ağrılar olabilir.

 Bahsettiğimiz gibi sert yatak seçmek isteyen bireylerin için en önemli etken kilo olarak gözlemlenmektedir. Sert yataklar vücut direncine karşı en çok basınç tepkisi yaratan yataklar olduğu için kilolu kişilere tavsiye edilmemektedir. Çünkü kilolu insanlarda yatış pozisyonuna bağlı olarak kiloları da aynı şekilde hareket ettiğini düşünürsek yatak o noktada tepki oluşturacağı için kilolu bireylere zarar verir. Aşağıda sizler için kilo aralıklarına bağlı olarak yatak sertliği için değerlendirilen kiloları belirttik.

·        58 kilogram ve altı: zayıf

·        58 ve 105 kilogram aralığı: normal kilo

·        105 kilogram ve üstü ise kilolu olarak değerlendirilmektedir.

 Bu belirtilen aralıklar dikkate alındığında kilonuz en az yüz ise vücudunuz en iyi desteklenmesi ve rahat bir uyku geçirmeniz için sert yatakları deneyebilirsiniz. 

 Genelde çoğumuzun yanlış bildiği gerçeklerden biri de fazla “fazla kilolu insanlar yumuşak yataklarda yatmalıdır” kavramıdır. Bu bireyler yumuşak yataklarda yattıklarında yatak fazlalıkla içeri çökeceğinden bireyin doğal vücut yapısı için doğru bir karar olmayacaktır. Yataktaki bu çökme her ne malzeme kullanılırsa kullanılsın kişinin rahatını ve omurga yapısını bozacağı için sağlık sorunlarına neden olacaktır. Bu sebeple yumuşak yataklar ve yumuşak yapıya sahip yataklar kilolu insanlar için uygun değildir. Bu sebeplerden yola çıkarak durumu şöyle özetleyebiliriz; Kilolu bireylerin rahat bir uyku geçirmesi ve aynı zamanda vücudun doğal yapısını bozacak herhangi bir dış etkenle karşılaşmaması için sert yatakları seçmelilerdir. Ayrıca bu şekilde çok daha rahat bir uyku geçirebilirler ve aynı zamanda ertesi güne daha dinç uyanabilirler.

 Sert Yatakların Ortopedik Özellikleri?

Birçok insanın ortak yanlış bir algısı vardır “sert yatak nasıl ortopedik olabilir?”. Bu algı doğru ise doğru değil. Ortopedik kavramı aslında yatağı kullanacak kişinin kilosundan ve yatağın yapımında kullanılan malzeme ile ilgilidir. Dolayısıyla sert yataklar da ortopedik olabileceği gibi her yatağın ortopedikleri de onu kullanan bireyin kilosuna göre değişiklik göstermektedir. Sert yataklar, içe doğru çökmedikleri ve vücuda daha fazla destek sağladıkları için de tam ortopedik olarak görülmektedir.  Ancak yumuşak bir yatak daha zayıf bireyler için ortopedik olabilir. Kiloları ve yatağın yumuşaklığı göz önüne alınarak yatakta çok çökme durumu olmadığında yatak ortopedik olarak görülebilir. Özetlemek gerekirse ortopedik kavramı, sadece yatağın yapımında kullanılan malzeme, yatak sertliği yumuşaklığa ev bireyin kilosu ile alakalı değildir. Tüm bu bileşenlerin doğru bir şekilde oranlanması ile alakalı bir kavramdır.

Bahsettiğimiz gibi sert yatak seçecek olan bireylerin en az yüz kilo üzerinde olması onlara daha rahat bir uyku deneyimi sunacaktır. İlk başta aklınıza sert yatakta uyumak rahatsızmış gibi gelebilir. Ancak bu durum yatağın kalınlığından kaynaklanan ve uzun vadede çok fayda göreceğimiz bir durumdur. Eşleri için de çok önemli olan yatak seçme durumu bahsettiğimiz konu ile hemen hemen aynıdır. Yatağın oranı ile yatak üzerine düşen kişi başı kuvveti göz önünde bulundurduğumuzda yatak seçimi bizim için çok daha önemli bir hale gelecektir. Bu tarz durumlarda bir kişinin kilolu ve diğer kişinin zayıf olması durumları bizleri biraz düşündürebilir. Böyle durumlarda, yani kilo farklılıklarının olduğu durumlarda her iki bireyin de rahat uyuması için genellikle sert yataklar önerilir. Çünkü en ideal şekilde çökme olmadan bireylerin rahat bir şekilde uyumasını sağlayan atak türü sert ve kalın olan olacaktır.

Birçok insanın sert yatak kullanmadan önceki korkularından biri olan batma durumuna değinelim. Birçok üretici firma yataklarını sert yaparken bireyler üzerinde batma gibi bir durumla karşılaşmamak için özel malzemeler kullanmaya özen gösterirler. Bu bakımdan genellikle sert yatak kullanmak isteyen, ancak bu durumundan korkan bireyler için lateks ve doğal yatakları önermekteyiz. Lateks malzemesi, tropik bölgelerde yetişen hindistan cevizi lifi gibi son derece önemli ve doğal bitkilerden üretilmektedir. Lateks yatak türü sayesinde, uyku sırasında yatış pozisyonunuz önemsiz olarak sizin kilo dağılımınız eşitler ve sizlere çok daha rahat bir uyku sunar.

Yazı dolaşımı