Jel Visco (Jel Hafızalı Köpük) ve Lateks Yatak Arasındaki Fark

Jel Visco (Jel Hafızalı Köpük) Yatak  ve Lateks Yatak Arasındaki Fark Nedir?

Modern şilteler çok çeşitli malzemelerden üretilebilir. Bir şiltede kullanılan köpüklerin seçimi, yatağın hissini, performansını ve maliyetini önemli ölçüde etkileyebilir. Kaliteli şiltelerde en sık kullanılan malzemelerden bazıları hafızalı köpük ve lateks köpüktür. Ama hafızalı köpük ve lateks arasındaki fark nedir?

Bellek Köpüğü Nedir?

Hafızalı köpük, sentetik bir köpük malzemesi olan bir tür poliüretan köpüktür. Teknik terimi “viskoelastik poliüretan köpük” olsa da çoğu üretici buna basitçe “bellekli köpük” adını verir.

Materyal ilk olarak 1960’larda NASA araştırmacıları tarafından geliştirildi. Hafızalı köpük, poliüretan alınarak ve viskozitesini ve yoğunluğunu arttırmak için belirli kimyasallarla işlenerek yapılır.

Normal strafordan farklı olarak, hafızalı köpük vücut ısısına tepki vererek daha yumuşak ve daha uyumlu hale gelir. Hafızalı köpüğün üzerine uzandığınızda, malzeme vücut ısınızla reaksiyona girer ve yavaş yavaş vücudunuzun şekline uyum sağlar. Sonuç, hafızalı köpüğün ünlü olduğu “vücudu saran” yakın uyumlu histir. Ayağa kalktığınızda köpük malzeme soğur ve normal şekline döner.

Hafızalı köpük, vücudu saran hissi nedeniyle değerlidir. Orta fiyatlı bir malzemedir, bu nedenle geniş bir şilte yelpazesinde yer aldığını göreceksiniz. Hafızalı köpüğün en büyük dezavantajı vücut ısısını hapsetme eğiliminde olmasıdır, bu nedenle sıcak uyuyanlar hafızalı köpük şilte hakkında iki kez düşünmek isteyebilir.

Lateks nedir?

Lateks, kauçuk ağaçlarının özünden elde edilen doğal bir malzemedir. Özsuyu ekstrakte edilir ve yoğun bir köpük malzeme oluşturmak üzere işlenir. Bitmiş lateks köpük, strafor gibi sentetik malzemelere benzer bir kıvama sahiptir, ancak bazı önemli farklılıklar vardır.

Lateks genellikle hafızalı köpükten daha esnek ve biraz daha az uyumludur. Esnek, kauçuk benzeri bir kıvama sahiptir ve genellikle oldukça yoğundur. Lateks köpükler, strafor gibi malzemelere göre daha uzun bir kullanım ömrüne sahip olduğundan, oldukça dayanıklıdır.

Lateks şilte sahipleri, lateksin doğal olarak elde edildiğini, oldukça dayanıklı olduğunu, duyarlı olduğunu ve genellikle hafızalı köpükten daha fazla sıcaklık nötr olduğunu takdir ediyor. Öte yandan, oldukça pahalı bir malzemedir. En iyi lateks şilteler genellikle  yüksek fiyatlıdır, hafızalı köpük yataklar önemli ölçüde daha düşük fiyata bulunabilir.

Hafızalı Köpük ve Lateks Arasındaki Fark Nedir?

Bu iki köpük malzeme arasında performans açısından birkaç belirgin fark vardır. Bunlar performanstaki genel eğilimler olsa da, tüm lateks veya hafızalı köpük eşit şekilde oluşturulmaz. Genel his, sertlik, destek ve dayanıklılık, lateksin ve hafızalı köpüğün yoğunluğu ile malzemenin kalitesinden bir şekilde etkilenecektir.

Hissetmek

Hafızalı köpük derin, vücudu saran bir yapıya sahiptir. İlk yattığınızda vücudunuzun şekline yavaş yavaş uyum sağlar ve hareket ettiğinizde yavaş yavaş eski haline döner.

Bir lateks şilte, çok daha esnek ve duyarlı bir yapıya sahip olacaktır. Yine de vücudunuzun şekline uyum sağlar, ancak şeklinize konturların hafızalı köpükten daha az olduğunu göreceksiniz.

Destek

Her iki yatak stili de oldukça destekleyici sayılabilir. Her iki malzeme de vücudu desteklemek, omurgayı hizada tutmak ve uyuyan kişinin konforunu artırmak için iyi bir iş çıkarıyor.

Uzun vadede, konu uyuyan kişinin vücudunu uygun şekilde desteklemeye geldiğinde lateks tipik olarak hafızalı köpükten daha iyi performans gösterir. Bunun nedeni, üstün dayanıklılığı ve yanıt verebilirliğidir. Hafızalı köpük sonunda sarkmaya başlayarak desteği azaltırken, lateks genellikle şeklini korur ve şiltenin kullanım ömrü boyunca oldukça destekleyici kalır.

Basınç Tahliyesi

Basıncı azaltmak için iyi bir iş çıkaran bir yatak, kalça, boyun ve omuzlar dahil olmak üzere belirli sorunlu bölgelerdeki ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Hafızalı köpük, doğrudan vücudun şekline uyum sağladığından, yaygın sorunlu alanları çukurlaştırıp yastıkladığından, bunun için mükemmel bir iş çıkarır. Şilte yeterince destekleyici olduğu sürece, vücudun farklı bölgeleri, omurgayı hizadan dışarı itmeden ihtiyaç duydukları kadar batabilir ve genellikle uyuyan için ağrı ve rahatsızlığı azaltır. Lateks ayrıca orta derecede şekillendirerek bu alanda iyi performans gösterir, ancak çoğu, hafızalı köpüğün en iyi basınç tahliyesini sağladığını bulmuştur.

Yataklı Gövde Tipi

Her uyuyanın vücut tipi ve ağırlığı da her yatak tipinin performansını etkiler.

Genel olarak konuşursak, hafızalı köpük 115 kilodan hafif insanlar için iyi performans gösterir, ancak daha ağır olanlar için en iyisi olmayabilir. Hafızalı köpüğün vücudun batmasına izin verme eğilimi genellikle iyi bir şeydir, ancak daha ağır uyuyanlar için köpüğün çok fazla verimi olabilir ve bu da daha az s ile sonuçlanabilir.

Yorum Yap