Doğal Lateks Yatak Alırken Dikkat Edilmesi Gerkenler

Latek Yatak Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yatak kalitesi insanların sağlığı ve uyku konforu açısından büyük önem arz eder. Gece boyunca uyku apnesi, uykusuzluk, husursuz bacak sendromu ve benzeri  uyku sorunu yaşamadan kaliteli bir uyku uyuyabilmek ve güne güzel başlayabilmek için vücudunuza ve uyuyuş biçiminize uygun, doğallığın ön planda olduğu bir yatağı seçmeniz gerekmektedir. Artık birçok insan bu detaylara dikkat ederek güzel bir uyku deneyimi yaşayabilmek için doğal ve sağlıklı yataklara yönelmektedir. Bu noktada lateks yataklar tercih sebebidir.

Lateks Nedir?

Lateks, ana vatanı Güney Amerika’nın tropikal bölgeleri olan ve Hevea Brasiliensis adı verilen kauçuk ağacının içinde bulunan süte benzeyen beyaz renkli sıvı bir maddedir. Kauçuk ağacının kesilip içindeki özünün süzülmesi sonucu elde edilir. Hava ile temas ettikten bir süre sonra katılaşır. Lateks, içinde protein, şeker, yağ, nişasta ve alkaloid gibi çeşitli maddeleri barındırır. Daha sonraki süreçte katılaşan bu maddeler işlenilip kullanılabilir hale getirilir. Lateks yataklar da bu doğal özlerden meydana gelmektedir.

Lateks Yatak Nedir?

Lateks yatak, belirttiğimiz üzere tropikal bölgelerde yetişen kauçuk ağacının özlerinin süzülüp sertleşmiş halinin ileri tekniklerle işlenip kullanılması sonucu üretilmiş %100 doğal bir yatak türüdür. Bu madde yatakların iç dolgu malzemesi olarak kullanılır. Bu sayede size diğer sıradan yatakların yaşatamayacığı benzersiz bir deneyim sunar.

Lateks Yatağın Özellikleri Nelerdir?

Lateks yatakların en göze çarpan özelliği vücudunuzu en iyi şekilde desteklemek üzere tasarlanmış olmasıdır. Yatağın iç dolgu malzemeleri vücut ağırlınızın ve uygulanan basıncın eşit şekilde dağılmasını sağlar. Vücudunuz uyku süresince en doğal haline gelir. Bu sayede vücudunuz fizyolojik rahatsızlıklardan uzak kalır. Uyku boyunca omurganızı ve duruş şeklinizi korumanıza yardımcı olur. Kaslarınızın en iyi şekilde dinlenmesine olanak tanır. Lateks yatak, başta bel, sırt ve eklem olmak üzere vücudunun çeşitli yerlerinde kronik ağrılara sahip olanlar için idealdir.

Lateks yatağın bir diğer önemli özelliği kişinin uyku hareketliliğini azaltmasıdır. Uykunuzda sürekli hareket eden ve dönen biriyseniz lateks yatak sahip olduğu tasarım sayesinde bunu en aza indirgeyerek sizin daha iyi bir uyku deneyimi yaşamanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda çift kişilik yatak kullanıyorsanız eğer partnerinizin sizin uyku hareketliliğinizden rahatsız olmasını da önleyecektir. Böylece hem sizin hem eşinizin uyku kalitesinde artış yaşanacaktır.

Lateks yataklar nefes alabilen bir yatak türüdür. Kullanılan doğal malzemeler hava geçirgenliğini artırır. Bu sayede ısı ve nemin birikmeden dışarı salınmasına imkan verir. Daha serin bir uyku ortamı oluşturur. Böylelikle vücut ısınız olması gerekn seviyede kalır. Terleme ve terlemenin neden olabileceği tahriş gibi sorunlar ortadan kalkar. Buna ek olarak, başta toz akarları olmak üzere alerjenlerin, mikropların, mantarların ve kirin yatakta birikmesini engeller. Bilhassa alerjiye ve astıma sahip kişiler için bu özellik çok önemlidir. Lateks yatak size steril bir ortamda hijyenik bir uyku deneyimi sunar.

Lateks yataklar aynı zamanda uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Lateks yataklar bir nevi ömürlük yatırımlardır. Özel yapısı sayesinde deformasyona ve darbelere dayanıklıdır. Kolay kolay zarar görmez. Doğru kullanım ve bakımla yıllarca herhangi bir sorunla karşılaşmadan yatağınızdan yararlanabilirsiniz.

Lateks Yatağın Çeşitleri Nelerdir?

Lateks yataklar doğal, sentetik ve karışık olmak üzere üçe ayrılır. Tüketicilerin ihtiyacı ve bütçeleri doğrultusunda bu çeşitlenme meydana gelmiştir.

  1. Doğal Lateks Yataklar

Doğal lateks yataklar, iç malzemesinde tamamen doğal lateks kullanılarak üretilen yataklardır. Bunlar sağlıklı ve yüksek kalitede ürünlerdir. Hava geçirgenliği, konfor, dayanıklılık en üst safhadadır.

  1. Sentetik Lateks Yataklar

Sentetik lateks yataklar, iç malzemesinde hammaddesi petrol olan sentetik lateksten üretilir. Bu yataklar doğal lateks yataklara göre daha düşük maliyetlidir fakat hiçbir zaman kalite ve performans açısından doğal lateks yataklarla kıyaslanamaz. İç dolgu malzemesi petrol türevlerinden imal edildiği için sağlık açısından da sorunlar teşkil edebilir. Özellikle alerjisi olan insanlar sentetik bir lateks yatak alırken çok dikkat etmelilerdir.

  1. Karışık Lateks Yataklar

Karışık lateks yataklar ise doğal ve sentetik malzemelerin birleşiminden meydana gelmektedir. Bu yataklar tamamen sentetik olanlara göre daha kaliteli ve sağlıklıdır fakat size tamamen doğal bir lateks yatağın sunduklarını veremez. Burada da amaç maliyeti düşürmektir.

Lateks Yatak Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Yatak Boyutu

Yatak boyutu uyurken Rahat edebilmeniz için önemlidir. Kendi arzunuza göre farklı boyutlarda yatakları tercih edebilirsiniz. Uyku partnerinize göre tek kişilik veya çift kişilik yataklara yönelebilirsiniz. Yatak boyutunu seçerken size hareket özgürlüğü tanıyan, uyku alanınızı kısıtlamayan ve tercih ettiğiniz pozisyonlarda rahatlıkla yatabilmenizi sağlayacak bir yatak seçmelisiniz.

  1. Yatak Kalınlığı

Yatak kalınlığı uyku kalitenizi etkileyen önemli bir etkendir. Kişisel tercihinize göre kalın veya ince türde yatakları seçebilirsiniz. Vücdunuzu daha fazla desteklemek istiyorsanız kalın bir lateks yatak seçebilirsiniz. Yatak kalınlığını belirlerken vücut ağırlığınızı ve uyku pozisyonunuzu hesaba katmalısınız.

  1. Yatağın Sertlik Seviyesi

Yatak alınırken yatağın sertlik seviyesi çok önemli bir kriterdir. Bu bağlamda lateks yatakların sertlik seviyesi birbirinden farklıdır. Yumuşak, orta ve sert olmak üzere farklı türlere ayrılır. Kişisel tercihinize, beden yapınıza ve uyku biçiminize göre yatağınızın sertlik seviyesini seçebilirsiniz. Sert yataklar çoğunlukla sırt üstü yatan kişiler tarafından tercih edilirken, yan yatan insanlara boşlukları çok iyi bir şekilde doldurduğu için genellikle yumuşak yataklar tavsiye edilir. Orta sertlikteki lateks yataklar ise bel, sırt ve eklem ağrısı çeken insanlar için uygundur. 

  1. Yatağın Doğallığı

Lateks yatak alırken dikkat edilmesi gerekn bir diğer husus yatağın doğal olup olmamasıdır. Sentetik lateks yataklar daha maliyetsiz olsa da doğal bir lateks yatak kadar konfor ve hava geçirgenliği sunamayacağını bilmelisiniz. Buna ek olarak sentetik lateks yatak, sentetik malzemelerden oluşmasından dolayı sağlık açısından tehlike arz edebilir. Alerjisi olanları ve astım hastalarını olumsuz etkileyebilir. Onların rahatsızlıklarının nüks etmesine neden olabilir. Bunun aksine doğal lateks yatak hiçbir sentetik malzeme içermediği için size bu tarz bir tehdit oluşturmaz. Ayrıca, aradığınız konforu ve hijyeni en üst seviyede sağladığı hava geçirgenliği sayesinde size en iyi şekilde sunar. Doğal lateks yatak, sentetik bir lateks yatağa göre daha dayanıklı ve uzun ömürlü olması sebebiyle de ön plana çıkmaktadır.

  1. Lateks Yatak Çevre Dostu Mudur?

Doğal lateks yataklar, tamamen doğal malzemelerin birleşiminden oluştuğu için diğer sentetik yatakların aksine çevreye herhangi bir zararı yoktur. Sentetik yatakların üretim sürecinde çevreye verilen Zarar doğal lateks yatakların üretimi sırasında verilmez.

Sonuç

Sonuç olarak, lateks yataklar kauçuk ağacından üretilen doğal lateks kullanılarak yapıldığı için son derece sağlıklı ve konforludur. Size en üst seviyede bir uyku deneyimi vadeder. Kaliteli uyku için oldukça önemli olan rahatlığı ve hijyeni size birleştirerek sunar. Uzun ömürlü ve dayanıklı olması sayesinde düzenli bakım ve temizlikle ömrünüzün sonuna kadar kulllanabileceğiniz yüksek kalitede bir yatağın sahibi olabilirsiniz. 

Yorum Yap