Yatak Seçimi: Hangi Yatak Daha Sağlıklı? Doğru Yatağı Bulun!

Sağlıklı bir yatak nasıl olmalı? Size en doğru yatağı seçin!

Sağlıklı Bir Yatak Nasıl Olmalıdır?

Uyku, insan hayatı için en önemli ihtiyaçlardan biridir. İnsanlar günün yorgunluğu ve stresini uyurken atar, dinlenir ve sağlıklı yaşantılarına devam ederler. Bu gibi günlük aktivitelerimizin sarkmaması ve yeterli enerjiyi toplayabilmemiz için de sağlıklı bir uyku şarttır. Sağlıklı bir uyku için doğru yatağı bulmak çok önemlidir. Uykumuzdaki en önemli faktör yatağımızın ne kadar sağlıklı olup olmadığıdır. Güne güzel başlamak, iskelet ve kas sistemi sağlığınızı korumak ve en önemlisi de uykunuzu almış ve dinç bir şekilde uyanmak istiyorsanız sağlıklı ve kendinize uygun bir yatakta yatmalısınız.

Günün büyük bir kısmını yatağımızda geçiririz ve kısıtlı hareket alanımızda rahat etmek isteriz. Bunun için de doğru yatak seçimi yapmaya özen göstermeliyiz. Doğru yatağı seçerken alanınıza uygun en büyük yatağı seçmelisiniz. Kendinizi olabildiğince rahat ve huzurlu hissetmenizin temeli küçük ve sıkışık olmayan yataklardır.

Doğru Yatak Seçimi Neden Önemlidir?

Kaliteli bir uyku demek, gün içindeki tüm yorgunluğun atılması, enerji depolarının dolması yani güne yeni doğmuş bebek gibi başlamak demektir. Çünkü uyku durumunda vücudunuz dinlenmeye geçer ve yenilenirsiniz. Bu durumda yatağınızın çok büyük bir payı vardır. Eğer kalitesiz bir uyku çekiyorsanız, uyandığınızda kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Ayrıca, vücudunuz tam anlamıyla dinlenemediği için de gün içinde halsizlikle mücadele etmeniz gerekir. Tüm bunlara ek olarak, boyun, bel ve sırt ağrısı çekiyor, dinleniyor olmanıza rağmen bu ağrılardan kurtulamıyorsanız bunun sorumlusu da yatağınız olabilir.

Ortalama bir insan ömrü boyunca hayatının üçte birini uyuyarak geçirir. Bu durumda ise yatak seçiminin önemi hem bu yüzden hem de saydığımız sebebiyet verdiği diğer olumsuzluklar için çok fazla önemlidir.

Konforlu uyku döngüleri, güçlü bir bağışıklık sistemi, sağlıklı iskelet sistemi ve dinç bir vücut için doğru yatak seçimi şarttır.

Yatış Pozisyonuna Göre Yatak Seçimi

Yatak seçimi yaparken en çok tercih ettiğiniz yatış pozisyonunuzu takip etmelisiniz. İyi ve sağlıklı bir uyku doğru yatak ile doğru bir pozisyonda uyumaktan geçer. Örneğin sürekli yüz üstü yatıyorsanız sert bir yatak, sırtüstü ve düz bir şekilde yatıyorsanız yumuşak bir yatak tercih etmelisiniz. Ayrıca sırt üstü uyumayı tercih eden kişilerin yastık seçimi yaparken de dikkatli olmaları gerekmektedir. Boynu çok yüksekte tutmayacak hafif alçak yastıklar onlar için uygun olacaktır.

Yatak özellikleri dışında yatakların boyutu da oldukça önemlidir. Örneğin hareketli bir uyku süresi geçiriyorsanız dar ve kısıtlı hareket alanına sahip olduğunuz yataklarda uyurken vücudunuz siz fark etmeseniz bile tetikte olacak, uykuya tam anlamıyla dalamayacaktır. Bu yüzden uyurken sürekli hareket ediyor ve yer değiştirme hissine kapılıyorsanız alabileceğiniz en geniş yatakta uyumanızı tavsiye ederiz.

Kiloya Göre Yatak Seçimi

Sağlıklı bir uyku için en önemli unsurlardan birisi de kiloya göre yatak seçimi yapmaktır. Kişinin kilosuyla uyumlu olmayan yataklarda sağlıklı ve verimli bir uyku mümkün olmayacaktır. Genellikle insanlar yatak seçerken yatağın tarzına ve boyutuna dikkat ederler fakat bu tamamen yanlıştır. Eğer gerçekten sağlıklı bir uyku geçirmek istiyorsanız ve uyuduğunuz süreden maksimum verim almak istiyorsanız yatağınızı seçerken kilonuzu ve boyunuzu da hesaba katmalısınız. Yatak firmaları genellikle yatak boylarını insanların boyuna göre orantılı üretseler de kilo konusunu atlayabiliyorlar. Kilonuza uygun bir yatak seçmeniz hem sağlığınız hem de yatağınızın kullanım ömrü için sağlıklı olacaktır.

Ortalamanın üstünde bir kiloya sahip olan insanlar sağlan ve geniş yatakları kullanmalıdırlar. Böylelikle hem yatağın her yerine dağılan kilo orantılı okurken hem de hareket alanınız kısıtlanmış olmaz. Aynı zamanda bu kişilerin fazla yumuşak yataklardan da uzak durması gerekmektedir. Sağan sola dönerken yumuşak ve vücut şeklinizi alan yataklarda ciddi sakatlıklara sebebiyet verebilirsiniz.

Kişi Sayısına Göre Yatak Seçimi

Uyurken tek ya da çift yatmanız hareket kabiliyetinize etki eden en önemli etkenlerden biridir. Uyurken nasıl yatacağınıza, tek veya çift olarak karar verip kişi sayınıza uygun bir yatak satın almalısınız. Tek kişilik ve çift kişilik yatakların da boyutları kendi aralarında değişmektedir. Burada tek kişi de olsanız iki kişi de olsanız kilonuz ve boyunuz göre bir yatak satın almaya özen göstermelisiniz.

Terleme Problemine Göre Yatak Seçimi

Uyurken aşırı ve rahatsız edici bir şekilde terleme problemi yaşıyorsanız bu problemi de doğru yatak seçimi ile en aza indirebilir hatta tamamen kurtulabilirsiniz. Geceleri genellikle vücut ısısı düştüğü için yatak tarafından ısı emilimi gerçekleşir. Isının yatağa geçmesi, çarşaflar ve nevresimler tarafından emilimi gerçekleşir. Ancak bazen bazı kişilerin vücut ısısı gereğinden fazla düşer ve yatağa ısı aktarımı daha fazla olur. Bu durum ise üzerine yatılan yatağın ve örtülerin kişiyi çok fazla terlemesine sebep olur. Yatakta kullanılan malzemelerin bazıları ise kişinin vücut ısısından bağımsız yatağın çok fazla ısınmasına sebep olur ve kişiyi gereğinden fazla terletir. Bu da uyku kalitesini düşüren önemli unsurlardan birisidir.

Kas ve Kemik Ağrısı Olanlar İçin Yatak Seçimi

Özellikle bel, sırt ve boyun ağrısı yaşayan insanlar ve bu durumun sıklıkla meydana gelmesinden sıkılan hatta çözüm bulmakta zorlanan insanlar için bu problemin kaynağı yatakları olabilir. İskelet ve kas sisteminin sağlığını koruyarak ve herhangi bir sıkıntı çıkarmayacak şekilde bir yatak seçimi yapabilirsiniz.

Sert yataklarda yatmak bel ağrılarının hissedilmesini kolaylaştırır. Eğer bel ağrısıyla mücadele ediyorsanız çok fazla sert olan yataklardan kaçınmalısınız. Daha orta seviyede sertlikte ne sert ne yumuşak denebilecek yataklar ağrılarınızı yüksek ölçüde hafifletecektir.

Aynı zamanda ağrılarınızın tamamına yıpranmış yatağınız da sebep olabilir. Eski formunu kaybetmiş ve tüm özelliklerini yitirmiş bir yatak size çok daha ciddi sorunlar yaratabilir. Eğer yatağınız eski ve yıpranmışsa mutlaka vücut formunuza uygun yeni bir yatak almalısınız.

Alerjik Bünyelere Göre Yatak Seçimi

Herhangi bir şeye alerjisi olan insanlar bu özelliklere göre bir yatak tercih etmelidir. Örneğin, Hindistan cevizi sapına alerjiniz varsa organik yataklar sizin için uygun olmayabilir. Yine aynı şekilde lateks alerjiniz varsa kesinlikle lateks bir yatak almamalısınız. Toza alerjisi bulunan kişiler ise antibakteriyel özelliklere sahip tozu yapıştırmayan yatak modellerinden tercih etmelidir.

Yatak Seçimi Nasıl Yapılır?

Yatak firmaları her ihtiyaca ve her zevke yönelik yataklar üretmektedir. Bu yatak çeşitlerinin fazla olması çoğu zaman kafa karıştırıcı olsa da yatak firmaları her yatak modelini farklı bir ihtiyaç doğrultusunda meydana getirmiştir. Doğru yatak seçimini yapmak istiyorsanız öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemeli ve bir yataktan neler beklediğinize karar vermelisiniz. Bu sayede yataklar arasında kendinize uygun olanı filtreleyerek karar verebilirsiniz.

Lateks Yataklar

Kauçuk ağacının gövdesinden üretilen bir malzeme olan lateks, özel bir yapıya sahiptir ve yatak için en ideal malzemeler arasındadır. Lateks malzemesinin barındırdığı hava gözenekleri sayesinde yatak sürekli hava alır ve böylece kötü kokular, mantar, küf vb. oluşumunun önüne geçilir. Aynı zamanda doğal bir malzeme olan lateks oldukça sağlıklıdır. Omurga ve beli destekleyen lateks yataklar iskelet sistemi için elverişli olup kas ve kemik ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Ayrıca lateks yataklar en sağlıklı uyku pozisyonunu destekledikleri için kan dolaşımını düzenler, kesintisiz ve rahat bir uyku imkânı sunar.

Visco Yataklar

Visco, üzerine uygulanan basınç ne olursa olsun çoğu yerde kullanılan, uygulanan basınç kalktığında sistemin eski haline dönmesini sağlayan bir sistemdir. Visco yataklar, kullanıcının kilosu veya boyu ne olursa olsun eşit basınç uygulayarak rahat uyumanıza yardımcı olur. Fazla kilolarından dolayı uyku problemi yaşayan kişilerin tercih etmesi gereken yatak çeşitlerinden biridir. Visco yataklar yapıları sayesinde ısı ve ağırlığa göre vücudunuzun şeklini alır ve yatarken vücudunuzu en iyi şekilde destekler. Viskon, astronotların uzay yolculuğu sırasında yaşayabilecekleri kemik ve kas gerilmelerini önlemek için yapılmış yumuşak bir malzemedir. Özetle, visco yatakları yumuşak ve insan vücudunun şeklini alabilen rahat yataklar olarak sınıflandırabiliriz.

Organik Yataklar

İnsan sağlığı için en uygun yataklar olduğunu söyleyebiliriz. Bu yatakların yapımında hindistan cevizi kabuğu lifi, at kılı ve pamuk gibi malzemeler kullanılır. Bu malzemeler sayesinde tamamen doğal koşullar oluşturan yataklar meydana gelmektedir. Organik yataklar yapımında doğal malzemelerin kullanımı ve bunların uzun ömürlü olmaları sebebiyle uzun yıllar eskimeden kullanılabilir. Ayrıca yine içindeki malzemeler sayesinde doğal klima görevi gören organik yataklar sürekli hava akışına müsait çevre dostu yataklardır.

Japon Yer Yatakları

Japonların geleneksel yatakları Futon’dan esinlenerek geliştirilmiş yataklardır. Doğal ve oldukça sağlam olmalarıyla bilinirler. Son zamanlarda oldukça tercih edilen yataklardan biri olan Japon Yer Yatakları, halihazırda bulunan yataklara bir alternatif çeşit aranması ve kullanılan malzemelerin dayanıklılığıyla hala popülaritesini korumaktadır. Yapımında lateks ve viscojel kullanılan yataklar, yere yakın olmalarıyla uykuya geçiş için rahat ve elverişlidir.

Yatak Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku alışkanlığınız, kişisel istek ve ihtiyaçlarınıza göre yatağınızı seçmek sizin yararınıza olacaktır. Yatak seçerken dikkat etmeniz gereken 5 unsuru kısaca özetledik.

1- Yatak Sertliği

Uzmanların araştırmalarına ve kullanıcıların yorumlarına göre her yatak çeşidi herkes içim farklı sonuçlar doğurabiliyor. Sert, orta sertlikte, yumuşak veya çok yumuşak yataklardan birisini tercih etmeden önce iyice araştırmalı, yatış pozisyonunuz, yatakta geçirdiğiniz vakit, ağrılarınız vb. her şeyi plana dahil ederek seçenekler arasından kendinize en uygun olanı seçmelisiniz.

2- Yatak Kalınlığı

Yatak türüne göre sertliğinin yanında kalınlığı da değişiklik göstermektedir. Buradaki seçimi kilonuza göre yapmalısınız. Kilonuz ortalama bir düzeyde boyunuzla orantılıysa orta kalınlıkta bir yatak sizin için yeterli olacaktır. Fakat kilonuz normal düzeyden fazla ise kalın yataklarda yatmanız vücut sağlığınız ve uyku kaliteniz için önemli olacaktır.

3- Karyola ve Yatak Uyumu

Yatağınızın kapasitesini belirledikten sonra tek veya çift kişilik fark etmeksizin yatağınıza uygun bir karyola almanız çok önemlidir. Aksi takdirde karyolanız yatağınıza büyük ya da küçük gelebilir. Bu da ufak kazalara sebebiyet verirken yatağınızı yada karyolanızı efektif bir şekilde kullanmanızı engeller.

4- Yatak Dayanıklığı

Hasarlı yada eskimiş, formunu kaybetmiş yataklarınız dayanıklılık özelliklerini yavaş yavaş kaybetmeye başlar ve böylece uyku sağlığınız ve kaliteniz yavaşça düşer. Bu yüzden uzun süre kullanacağınız dayanıklı ve kaliteli bir yatak tercih etmelisiniz.

5- Bütçe

Doğru ve sağlıklı yatak seçimi yaparken bütçenizi doğru kullanmanız gerekmektedir. Bütçenizin el verdiği kadar en uygun yatağı bulmalısınız. Uygun olduğu için kalitesiz, pahalı olduğu için kaliteli olduğunu düşündüğünüz ama size uygun bir formda olmayan bir yatağı satın almamalısınız.

Yorum Yap