Skolyoz Nedir? Skolyoz Hastaları için doğru Yastık ve Yatak Seçimi!

Skolyoz Hastaları Hangi Yatakları ve Yastıkları Tercih Etmeli?

Skolyoz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Skolyoz, omurganın sol veya sağ tarafa doğru eğilmesi ile oluşan bir rahatsızlıktır. Kısaca skolyoz nedir sorusuna omurga eğriliği olarak cevap verebiliriz. Skolyoz hastalığı, özellikle son yıllarda çocuk ve gençlerde çok sık rastlanan bir durum haline geldi. Hareket kabiliyetlerini kısıtlaması ve değişik semptomlar göstermesiyle ilerleyen seviyelerinde rahatsızlık veren bir durumdur. Başlangıç seviyesinde her ne kadar kişinin günlük yaşantısını etkilemese de ilerlemeye müsait bir hastalık olan skolyoz, zamanla kişinin yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Skolyoz neden olur, skolyoz nedir belirtileri nelerdir sorusunun cevabını ise burada anlattık! Skolyozun belirtileri olarak şunları sıralayabiliriz:

–    Kıyafetlerin vücuda tam oturmaması

–    Sırt, bel ve omuz ağrısı

–    Nefes darlığı

–    Yürümede meydana gelen rahatsızlıklar

–    Dik durmakta zorlanmak

–    Omuz ve kalça simetrisinin bozulması

–    Omurganın sağ veya sola doğru eğilmesi

Skolyozun gözle görülür ve fark edilir belirtileri olarak bunları sıralayabiliriz. Skolyoz tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayan fakat kontrol altında tutulabilen bir durumdur. Skolyozun birçok sebebi vardır. Serebral palsi gibi hastalıklarla meydana gelebiliyor olsa da skolyozun nedenleri arasında doğumsal yani kalıtsal durumlar, vitamin eksiklikleri, omurga yaralanmaları, şeker hastalıkları ve enfeksiyonlar da yer almaktadır.

Skolyoz Hastaları Hangi Yatakları Tercih Etmeli?

Skolyoz hastalarının dikkat etmesi gereken en önemli şeylerden biri de yatak seçimidir. yapmaması gerekenler vardır. Bunlardan birisi de mutlaka doğru yatak türünü seçmektir. Doğru yatak tercihinin skolyozun ilerlememesi, ağrıların azalması gibi etkileri vardır. Skolyoz hastalığıyla mücadele eden bireylerin kendi fiziksel özelliklerine, yatış pozisyonlarına uygun yatak seçmeleri gerekmektedir. Ergonomik yapıda, gelişmiş sistemli ve omurgayı besleyip destekleyen yatakları tercih etmeleri gerekmektedir. “Skolyoz sırt ağrısı yapar mı?” sorusu sık sık sorulan bir sorudur. Evet, skolyoz sırt ağrısı yapar fakat bunu doğru bir yatak seçimiyle en aza indirmek mümkündür. Skolyoz başlangıcında ilk belirtiler arasında yer alan sırt ağrısını tetikleyen ve ağrıların daha katlanılmaz bir hale gelmesini sağlayan en önemli faktör kişinin yattığı yataktır. Eğer omurganızı desteklemeye yardımcı olmayan bir yatakta yatarsanız ağrılarınız keskinleşir ve hastalığınızın ilerlemesine sebebiyet verebilirsiniz. 

Skolyoz hastaları hangi yatakta yatmalıdır sorusu oldukça sık merak edilmektektedir ve bu soru için birkaç farklı cevap verilmektedir. Kişi kendi istek ve ihtiyaçlarına göre hastalığını olumsuz etkilemeyecek yatağa karar verebilir. Bunun için kaç kilo olduğu, boyu, uyku pozisyonu gibi faktörler önemlidir.  Bunun yanında skolyoz hastaları nasıl uyumalı sorusu da gündeme gelmekte ve en doğru pozisyonun sırt üstü olduğu söylenmektedir. Omurga eğriliği olarak da adlandırılan skolyoz hastalığına sahipseniz uyku pozisyonunuza normalden daha fazla dikkat etmelisiniz. Yan yatan kişilerde eğrilmeye müsait bir şekilde uykuya devam edilir. Birçok kişinin ülkemizde yan yattığını biliyoruz. Yan yatan ve skolyozu olan kişilerin de yaylı yataklardan uzak durması gerekmektedir. Yaylı yataklar sünger yataklar gibi omuriliği tam desteklemez. 80-90 kiloya kadar olan herkese yaylı yataklar önerilir fakat bu yaylı yatakların kesinlikle sert olmaması gerekir. Eğer 80-90 kilo aralığındaysanız ve skolyoz problemi yaşıyorsanız ve yatağınız hem sert hem de yaylı ise bu yatakta uyuyup uyandıktan sonra omuz, boyun ve sırt ağrıları çekmeniz mümkündür. Bu durum da hem skolyozunuzun ilerlemesine uygun ortam sağlarken hem de düzensiz bir uyku çekmenize sebebiyet verir. Bu yüzden her seçeneği göz önünde bulundurarak yaysız ve orta sert modeller yan yatış pozisyonunda düzenli bir uyku ve skolyozunuzun ilerlememesi için en uygunu olacaktır.

Eğer sırt üstü yatıyorsanız, hemen hemen her yatak türünü önerebiliriz. Fakat skolyozunuzun ilerlememesi, kas ve kemik ağrılarınızın meydana gelmesini önlemek için %100 doğal lateks yataklar sizin için ideal olacaklardır. Sırt ağrıları için iyi bir uyku ortamı sağlayan lateks yataklar orta sert bir malzeme olduğu için sadece sırt üstü değil, diğer uyku pozisyonlarını da destekler. Ortalama 8 saatlik uyku sürenizin büyük bir kısmını sırt üstü uyuyarak geçiriyorsanız yatak seçiminizde skolyoz, uyku hastalıkları ya da uyku alışkanlıkları gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

Çok fazla kişi tarafından en çok tercih edilen yatış pozisyonlarından birisi de yüz üstü uyumaktır. Skolyoz hastası ve en çok yüzüstü pozisyonda uyuyan birisiyseniz kesinlikle visco yataklardan uzak durmanız gerekmektedir. Yapıları gereği visco yataklar içine gömülen yapıda ve vücudun şeklini alacak şekildedir. Eğer yüz üstü yatıyorsanız bu içine gömülmeden kaynaklı mide ve göğüs basıncı direkt olarak sırta vuracaktır. Bu yüzden de skolyozunuzun ilerlemesine ve tedavi sürecinin gerilemesine yol açarken sabahları sırt ve bel ağrılarıyla uyanma olasılığınız da artacaktır. Türkiye’de en yaygın yatış pozisyonu yüz üstü olduğu için visco yatak kullanıcılarının memnuniyetsizlikleri de tamamen bundan kaynaklanmaktadır.

Skolyoza ne iyi gelir sorusuna yanıt olarak kesinlikle doğru yatak seçimidir. Sırt ağrılarınıza iyi gelen doğru bir yatak tercihi ile skolyozun ilerlemesi önlenebilir ve ağrılarınızı azaltabilir. Skolyoz hastalarının dikkat etmesi gerekenler listesinin en başında da kesinlikle bu gelmektedir. Size önerebileceğimiz skolyoz için yatak türleri arasında doğal lateks yataklar gelmektedir. Eğer yüz üstü uyumuyorsanız skolyoz visco yatak, skolyoz için hangi yatak tercih edilmeli merak ediyorsanız tüm seçenekleri inceleyip karar verebilirsiniz.

Doğal Lateks Yatak

Skolyoz hastaları için oldukça iyi yatak türlerinden birisi olan doğal lateks yataklar özellikle sırt ağrıları için iyi bir yatak ve uyku deneyimi sağlarlar. Kauçuk ağacının gövdesinden üretilen lateks, özel bir yapıya sahiptir ve yatak için en uygun malzemeler arasında yer alır. Özellikle omurga ve beli destekleyen yapıları sayesinde skolyozdan kaynaklanan sırt ağrıları için elverişlidir. Lateks orta sert bir malzemedir. Gün içinde nasıl dik durmaya çalışıyorsak uyurken de omuriliğimizin düz durması için içine çok gömülmeyen orta sert yapıda yataklar tercih edilmelidir. Özellikle de skolyoz gibi iskelet ve kas sistemlerini direkt etkileyen bir rahatsızlığa sahipseniz, hastalığınızın ilerlememesi ve sürecin iyi geçmesi için orta sert yataklar büyük önem arz ediyor. İçine fazla gömülen ve omurganızın şeklini bozup zorlayan yastıklar gün sonunda size faydadan çok zarar sağlayacaktır. Omurilik eğriliğinizi ilerletmeyecek, kaliteli ve düzenli bir uyku çekmenize yardım edecek yatak türlerinden biri doğal lateks yataklardır. Aynı zamanda bel eğriliği nasıl düzelir merak ediyorsanız yine lateks yatakları araştırmanızı öneririz. Sırt kemik eğriliği ve bel ağrıları için en uygun yataklardan birisidir.

Visco Yatak

Visco yataklar, yatak çeşitleri arasında en ekonomik olanlardan birisidir. Hem rahatlıkları hem de ekonomik oluşlarıyla sıklıkla tercih edilirler. Normalde kullanılan sünger malzemenin üzerine visco elastik bir katmak yerleştirilerek oluşturulan yataklar yumuşak yatak kategorisindedir. Eğer başlangıç seviyesinde bir skolyoz rahatsızlığınız varsa kilonuza uygun kalınlıkta visco yataklar sizin için uygun olacaktır fakat kontrol altında tutulması gereken, zamanla ilerlemesi durmayan seviyede bir skolyoz hastalığınız varsa sırtınızı ve belinizi daha çok destekleyebilecek bir yatak önerebiliriz. Ayrıca belirtmek isteriz ki yüz üstü uyuma alışkanlığınız varsa visco yataklar sizin için pek uygun olmayabilir. İçine gömülen yumuşak yapısı yüz üstü yattığınızda uykunuzu bölebilir, ertesi gün kas ve kemik ağrılarıyla uyanabilirsiniz.

Skolyoz Yastığı Nasıl Olmalı?

Skolyoz için yastık araştırması yapanlar için birkaç önerimiz olacak. Özellikle skolyoz hastalarının yastık seçimin de daha titiz davranmaları gerekir. Skolyoz hastaları için yatarken omurgalarının desteklenmesi çok önemlidir. Uygun yatış pozisyonunun sırt üstü olduğunu düşünürsek boynunuzu katlamayacak alçak ve tok yastıkları tavsiye ederiz. Yan yatan kişiler için de boyun boşluğunu dolduracak lateks yastıkları önerebiliriz. Yataklarda olduğu gibi aynı şekilde yastıklar için de doğal lateks yastık kullanımı çok yumuşak bir yastık kullanımından çok daha iyi olacaktır. Yastık seçiminde amaç omuriliğin düzlüğü ve bütünlüğü sağlamanın yanında yatakla beraber uyumlu olmalı ve yatış pozisyonu göz önünde bulundurularak seçilmelidir.

Visco Yastık 

Visco yastıklar, daha rahat uyku için tasarlanmış yastıklardır. Kullanıcılarının vücut şekline göre yapısını değiştirip şeklini ayarlayan yastıklar; ayak, bacak, kalça ve boyun için de kullanılabilir. Uyku pozisyonunu desteklemesiyle ünlenmiş kullanışlı yastıklardır. Visco yastıklar her ne kadar rahat uyku için tasarlanmış olsalar da yan yatış pozisyonunu alışkanlık haline getirmiş kişilere tavsiye edilmesi uygun değildir.

Lateks Yastık 

Sağlıklı bir uyku için doğru yastığı seçmek en önemli unsurlardan biridir. Uyku sağlığınız ve iskelet sistemi rahatsızlıkları için tavsiye edilen yastık türlerinden birisi olan lateks yastıklar omurilik için en uygun olanlardan birisidir. Özellikle skolyoz ile mücadele eden ve uyku sonrasında sırt, boyun ve bel ağrısı çeken kişilerin lateks yastıklarla uyumalarını tavsiye ederiz.  Orta sert bir yapısı olan lateks yastıklar yan yatış pozisyonunu da destekler. Aynı zamanda doğal lateks yastıklarının içinde bulunan hava boşlukları sayesinde uykunuzda rahat nefes alabilir ve terlemeyi minimuma düşürerek kaliteli bir uyku zemini hazırlamış olursunuz.

Skolyoz Hastaları için Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalı?

Skolyoz hastası nasıl yatmalı sorusu oldukça merak edilen bir konudur. Günün neredeyse yarısını uyuyarak geçirirken haliyle skolyozu olanlar nasıl yatmalı sorusu da zaman zaman gündeme gelebilmektedir. Yatak ve yastık seçiminden sonra skolyoz hastalığında dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de kişinin yatış pozisyonudur. Omurilik yapıları normal insanlardan farklı olduğu için yatmaları gereken ve özellikle ağrılarını tetikleyemeyecek pozisyonları vardır. Skolyoz hastası olan kişilere yüz üstü yatmak kesinlikle tavsiye edilmez. Yüz üstü yatarken omurgamız ters bir yöne doğru esneyeceği için size ve hastalığınıza pek iyi sonuçlar vermeyecektir. Aynı zamanda sıklıkla yüz üstü yatan ve buna uygun visco yataklar kullanan kişilerde de sırt, bel ve boyun ağrıları gözlemlenebilmektedir. Skolyoz hastalığında en sağlıklı uyku pozisyonu sırt üstü uyumaktır. Omurganız, ayakta durduğunuz şekilde anatomik yapısının tersi yönde hareket etmeyerek duracaktır ve sırt ağrılarınız doğru bir yatak türüyle beraber en hafife inecektir. Eğer sırt üstü yatmaktan pek memnun değilseniz sağa ya da sola doğru yan da yatabilirsiniz. Fakat yan yatış sürenizi minimum seviyede tutmanız yine sağlığınız ve ağrılarınız için çok daha iyi olacaktır. Skolyoz ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı da kesinlikle yatış pozisyonudur.  Hastalığınız boyunca skolyoz yatış pozisyonu olarak rahatınıza göre en uygununa karar verebilir, sırt üstü veya yan bir şekilde yatabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak skolyoz rahatsızlığına sahipseniz ve geceleri uyumakta güçlük çekiyor ya da sabah ağrılarla beraber uyanıyorsanız mutlaka gece nasıl uyuduğunuzu takip edin ve yatış pozisyonunuzu değiştirerek kendinize ve omurilik sağlığınıza en uygun pozisyonu deneme yanılma yöntemiyle bulun. Daha sonra nasıl rahat ediyorsanız o pozisyona uygun yatak ve yastık çeşitlerimizden birisini tercih edebilirsiniz

Fillego’da hangi yataklar ve yastıklar tercih edilmeli?

Fillego’daki visco ve lateks yataklar arasından isteğinize göre yatağı sertleştirip yumuşatabilirsiniz. Tek çeşit olmasına rağmen farklı kullanım şekilleri sunan doğal malzemelerden yapılmış lego şeklindeki yataklardır. Doğal lateks malzemeden üretilen Fillego lateks yataklar skolyoz hastalarının kullanımı için de uygundur. Bel boşluğunu destekleyen, omurilik sağlığını koruyan ve terlemeyi minimuma indirip kesintisiz bir uyku deneyimi sağlayan yataklarımızı kullanmanızı tavsiye ederiz. Daha fazla bilgi almak için internet sitemizi ziyaret edebilir ya da müşteri hizmetlerimizi arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yorum Yap