Bebek ve Çocuk Yatağı Seçerken Dikkat edilmesi Gerekenler

Bebek ve Çocuk Yatağı Seçerken Dikkat edilmesi Gerekenler

Uyku alışkanlıkları bebeklik ve çocukluk döneminde kazanılır. Çocukların her yerde uyumasını beklemeyin. Bebeklik ve çocukluk döneminde bir çocuğun vücut yapısı olgunlaşmamıştır ve sağlıklı olması için uygun şekilde gelişmesi gerekir.Tıpkı yetişkinler gibi çocukların da kaliteli uykuya ihtiyaçları vardır.Evet, doğru yatak seçimi çok önemlidir. Özellikle çocukluk döneminde bebeğin iyi uyuması çok önemlidir. Anahtar, bebeğinizin anatomisine uygun bir yatak seçmektir, çünkü o günün çoğunu uyuyarak geçirir. Bebeğiniz veya çocuğunuz için yanlış yatak seçimi uyku veriminizi büyük ölçüde düşürür! Çok sert yada yumuşak bir yatak, sağlığa uygun olmayan malzeme ya da yanlış beden seçimi uykunuzu etkileyen faktörlerden biridir. Bu nedenler uykuya dalmayı zorlaştırabilir ve uyku sırasında sık sık uyanmanıza neden olabilir. Bu noktada ebeveynlerin çocukları için uygun bir yatak seçerken kapsamlı ve doğru araştırma yapmaları çok önemlidir.

Yenidoğan bebekler için yatak seçimi nasıl olmalıdır?

Uyku, yenidoğanın fiziksel ve zihinsel gelişimi için çok önemlidir. İskelet ve kemik sistemlerinin gelişimi uyku sırasında gerçekleşir. Yenidoğanlar günde ortalama 15-16 saat uyurlar. Bebeğinizin rahatsız edilmeden uyuması için nevresim takımı seçerken çok hassas olmalısınız. 60 x 120 cm’lik bir yatak genellikle yeni doğanlar için idealdir. 6 aydan sonra 80×130 cm yatak tercih etmenizde fayda var. Bebek odasının genişliği de önemli bir kriterdir. Uzmanlar, 6 aylıktan itibaren bebeklerin annelerinin yanında olmalarını ve kendi yatağında uyumalarını öneriyor. Bebeğinizin kilosunu ve yapısını göz önünde bulundurarak kas ve iskelet gelişimini destekleyen ortopedik bir yatak öneriyoruz. Park yatak modeli, yeni doğan bebekler için en çok tavsiye edilen yatak modelidir. İskelet Destekli Parkyatağı, iskelet yapısının uygun şekilde gelişmesini sağlar. Park yataklar; kimyasal madde içermeyen, doğal içeriklerle üretilmiş ve sağlıklıdır. Mükemmel nefes alabilirliğe sahiptir, bu nedenle yenidoğanlarda oluşması muhtemel deri döküntülerini önler. Yumuşak bir yatağın bebeğiniz için en iyi yatak olduğu yaygın bir yanılgıdır. Çok yumuşak bir yatak, bebek yatağın içine gömüleceği için hayati tehlike arz eden bir duruma neden olabilir. Yatağın sertliğine dikkat etmek çok önemlidir. Yatak doğal ürünlerden oluşmalı ve hiçbir kimyasal içermemelidir. Yatağın çift taraflı olması, kumaşının sıvı geçirmez ve kolay yıkanabilir olması da hijyen açısından önemlidir.

Bebeklerin uyku ihtiyaçları nelerdir?

Doğru yatağı seçmeden önce yeni doğan bebeğinizin uyku alışkanlıklarından bahsetmek ve konunun ne kadar önemli olduğunu göstermekte fayda var. Yenidoğanlar, gündüz ve gece uykusu dahil olmak üzere gün boyunca ortalama 16 ila 18 saat uyurlar. İnsanlar gelişimini tamamladıktan sonra doğmazlar. Bu durumda gelişim doğumdan sonra da devam eder. Özellikle ilk üç ay bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi çok önemlidir. Bundan sonra uyku süresi yavaş yavaş azalır. Ancak azaltılsa da bu süre günde en az 11 saate düşürülür. Bu nedenle bebekler iki yaşına geldiklerinde günlerinin çoğunu uyuyarak geçirirler. Bu gelişme için çok önemlidir.

Bebeğin yatağı yumuşak mı olmalı sert mi?

Yatak sertliği söz konusu olduğunda, ebeveynler yumuşak bir yatağın bebeklerinin narin vücudu için en iyisi olduğu yanılsamasına kapılabilirler, ancak durum bu değildir. Ne çok yumuşak ne de çok sert orta sertlikte bir yatak seçmek, bebeğinizin yatakta kaymasını ve yatakta yuvarlanmasını önleyerek sağlıklı kemik gelişiminin devam etmesini sağlar. Çok sert bir yatak da bebeğinizin kemik gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Bebek yatağının boyutu nasıl olmalıdır?

Bebeğiniz için seçeceğiniz yatak ölçüsü, ağırlığına ve boyutuna bağlıdır. Yeni doğan bebeklerin hala sınırlı hareket açıklığı vardır, ancak 6 aylıktan sonra bebeğinizin hareket açıklığı için beşik boyutu çok önemlidir. Fiziksel gelişimlerinin sağlıklı gelişebilmesi için en az 80*130 cm yatak gerekir.

Çocuklar için yatak seçimi

Bir çocuk için yatak seçerken omurilik ve iskelet sisteminin sağlığı göz önünde bulundurulmalıdır. Gelişmekte olan bir çocuğun omuriliği ve iskelet sistemi de hızla gelişmektedir. Özellikle ergenlik çağında hızlı büyüme eklem ağrılarına ve kas ağrılarına neden olur. 3 yaşına kadar olan çocuklar aşırı yumuşak yataklarda uyumamalıdır. Aksi halde omurganın gelişimi düzgün ilerlemeyecektir. Yaşamın ilerleyen dönemlerinde büyüme geriliği ve skolyoz gibi hastalıkların önlenmesine özen gösterilmelidir. Erken çocukluk döneminde zihinsel gelişim, fiziksel gelişim kadar önemlidir. Çocukların gün içinde öğrendikleri bilgilerin kalıcı olması için kesintisiz uykuya ihtiyaçları vardır. Uyku sırasında çok sık uyanmaktan kaçınmalı ve kendinizi çok fazla abur cubur yemekten korumalısınız. Çocuğun iskelet sistemini ve gelişimini destekleyen bir yatak tercih edilmelidir. Beşik ve çocuk yataklarında çocukların gelişimi için özel olarak hazırlanmış antibakteriyel süngerler bulunmaktadır. Bu sünger çift taraflı kullanılabilir ve yatak örtüsünün yıkanması ve kuru temizlemesi kolaydır. Bu sünger visko değildir. Viskon süngerler çocukların gelişimine uygun değildir ve uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Bebek ve çocuk yatakları ne sert ne de yumuşaktır. Orta sertlikte bir yatak tercih edilmesinin nedeni, sizi gömmemesi ve rahat nefes alabilmesidir. Ayrıca solvent bazlı herhangi bir kimyasal kullanılmayan oldukça sağlıklı bir çocuk yatağı türüdür. Yaylı yataklar, çocuğun iskelet sistemine zarar verebileceği için profesyoneller tarafından da önerilmemektedir. Özellikle ergenlik döneminde kas ve kemik ağrılarının artmasına neden olabilir.

Bebeklerde uykunun önemi

Bebeğinizin en önemli ihtiyaçlarından biri olan sağlıklı uykunun en önemli kaynağı uygun bir yataktır. Özellikle yeni doğan bebekler için hem uyku hem de yatak seçimi fiziksel gelişim için çok önemlidir. Yenidoğanlar beslenme saatleri dışında uyurlar.Kemik gelişimi henüz tamamlanmadığı için vücudun temas ettiği tüm yüzeyler çok önemlidir. Rahat bir uyku yani yatak seçiminin sadece kemiklerin oluşumu için değil zeka gelişimi için de oldukça önemli olduğunu unutmamalıyız.

Ayrıca bebeklerin cildi hassastır ve alerjik reaksiyonlara yatkındır, bu nedenle yatağın yapıldığı malzeme onların sağlıklı gelişimi için çok önemlidir.

Bebek yatak çeşitleri

Yetişkinlerde olduğu gibi bebek ve çocuk yataklarında da çok fazla seçenek bulunmaktadır. Aynı şekilde yaylı, lateks ve viscodan yapılmış bebek ve çocuk yatakları bulunmaktadır. 

Visco Yatak

Visco Yataklar: Antibakteriyel olması, insan vücut şekline uyması, yumuşak ve sağlıklı bir yatak görüntüsü vermesi nedeniyle tercih edilen bir yatak çeşididir ancak bebekler ve çocuklar için tercih edilmemesi gerekir.

Bu yataklar yumuşak yapıları nedeniyle tıpkı yaylı yataklar gibi bebek ve çocuklarda kemik ve omurga gelişimini engelleyen yataklar arasındadır. Pek çok olumlu yetişkin özelliği olduğu gerçeğine aldanmayın.

Yavruların büyüme ve gelişmesinde oldukça önemli olan uyku faktörünün en önemlisi doğru yatak seçimidir. Kemiklerin, omuriliğin ve zekanın gelişimi için sağlıklı uyku gereklidir. Sağlıklı bir uyku için doğru yatak seçimi çok önemlidir. Beşik nasıl seçilir sorusunun cevabını düşünürken pek çok faktöre dikkat etmek gerektiği ortaya çıkıyor. Aşağıdakiler gibi dikkat edilmesi gereken faktörler olduğunu unutmayın: Boyut, malzeme, kumaş, çarşaf ve yatak sertliği. İç yaylar ve yapışkan şilteler bebeğinizin kemik gelişimini olumsuz etkileyebilir. Yatak kumaşları ve çarşafları pamuklu, şilteler orta sertlikte ve büyüklükte olmalıdır.

Lateks Yatak

Bebeğiniz için gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz bir diğer yatak çeşidi de lateks yataktır. Lateks, kauçuk ağaçlarının özünden elde edilen bir maddedir. Lateks içeren yataklar, kimyasal madde içermemesi ve doğal içerikli olması nedeniyle oldukça fazla tercih edilmektedir. Ancak lateks yatak alırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus %100 doğal lateks olmasıdır. Çünkü sentetik lateks yataklar bebeğinizin sağlığını etkileyen çok fazla kimyasal içerir. Ayrıca %100 doğal yapıları ve zorlu üretim süreçleri nedeniyle sünger yataklara göre daha pahalıdırlar. Ayrıca bazı bebeklerin latekse alerjisi olabilir. Bu nedenle bebeğinizde alerjik reaksiyon varsa doktorunuza danışmanızı ve alerji testi yaptırmanızı öneririz.

Yaylı Yatak

Yaylı yatak; yetişkinler tarafından yaygın olarak kullanılan ve bebeklerde veya çocuklarda kullanılmaması gereken daha sert yatak türlerinden biridir.

Bebeklerde kemik gelişimi çok önemlidir. Sağlıklı omurga ve kemik gelişimi için yatak seçimi çok önemlidir. Bu gelişimi olumsuz etkileyen yatak türlerinden biri de maalesef yaylı yataklardır. Yaylı yataklar bebekler için gereğinden serttir ve vücut üzerinde olumsuz baskı oluşturur. Hijyenik olarak yıkanabilir bir örtü bulunmadığından şilte üzerinde bakteri birikebilir. Bu nedenle bebeğiniz için yaylı yatak seçmeyin.

Yorum Yap